• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Руски звезди в Шостакович събуждат фестивалната пролет във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Европейски музикален фестивал
  Европейски музикален фестивал

  Цигуларят Шломо Минц, Бодуров трио и Теодосий Спасов гостуват на Европейския музикален фестивал

  Три силни концерта ще поставят началото на XIII Европейски музикален фестивал във Варна, чието официално откриване е на 27 март във Фестивалния и конгресен център. Пролетният фестивален дух ще бъде събуден с проект на ценената по цял свят българска пианистка Пламена Мангова с посвещение на 110-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович. Под мотото „Шостакович и неговите съвременници” Мангова събира програма от творби на великия руски композитор, както и на Морис Равел, Бенджамин Бритън, Сергей Прокофиев.

  На 27 март варненската публика ще има уникалния шанс единствена в България да види събрани във ФКЦ трима звездни европейски музиканти с руски произход, които идват от най-престижните музикални сцени на стария континент. Това са виртуозният цигулар Антон Бараховски, главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен, титулованият като „Обой №1 света” Алексей Огринчук, соло-обоист на знаменития Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам и смятаният за наследник на ненадминатия Ростропович руски виолончелист Александър Князев. В Симфония №15 на Шостакович ще се включат и 13 ударни инструмента в ръцете на водещите български перкусионисти Радостин Кукудов, Снежина Богданова и Добри Палиев.

  На 31 март е гастролът на световния цигулков виртуоз Шломо Минц с оркестъра на Класик ФМ Радио. Израелският цигулар, виолист и диригент е признат за един от най-добрите цигулари на нашето време. Той е ярък наследник на майсторството на Паганини, уважаван от публика и критика за своето безпогрешно музициране, стилистично многообразие и впечатляваща техника. На международната сцена той излиза с легендарни диригенти като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Шломо Минц свири на два изключителни исторически инструмента – цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. Той е един от малцината цигулари от наши дни, имали щастието да свирят на цигулката на великия Паганини. Във Варна очакваме световния музикант с много въздействаща програма от произведения на Й. С. Бах, П. И. Чайковски и Б. Бритън.

  На 5 април е особено ценената от младата публика на морския град кросоувър вечер на фестивала. В елегантната атмосфера на Градската художествена галерия своя проект Seven stamps ще поднесат Бодуров Трио и големият Теодосий Спасов. Креативният композитор и джаз пианист Димитър Бодуров, котрабасистът Михаил Иванов и барабанистът Йенс Дюпе ще представят композиции от своя четвърти албум Seven stamps – ефектен диалог между джаз и български фолклор. Теодосий Спасов, един световен артист с експериментаторски дух и огромна творческа енергия, е специалният звезден гост в проекта.

  XIII Европейски музикален фестивал се организира от Фондация ЛИК, Агенция Елит Мюзик и Кантус Фирмус и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

  Европейски музикален фестивал
  Европейски музикален фестивал

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg