• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Тед Кочев се сдоби с български паспорт и “Златен век”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ted_Kocheff(1)

  Ще преподава в НАТФИЗ и ще снима кино у нас

  Много съм развълнуван да получа всички тези отличия от моите хора. С тези думи, произнесени на български, големият холивудски режисьор Тед Кочев получи най-престижното отличие на Министерството на културата “Златен век” – звезда, което лично министърът на културата Вежди Рашидов му връчи днес. “Получавал съм най-различни награди, но тези са ми най-скъпи”, допълни режисьорът с български корени. Той получи и “Наградата на София” на Столична община за своя принос към света на киноизкуството при откриването на 20-ия юбилеен “София филм фест”.

  Видимо притеснен за това, че е позабравил родния си език, Кочев разказа на полубългарски – полуанглийски, че в семейството му се е говорело само на български език, но годините зад граница са дали отражение. Може би това бе и причината така емоционално да приеме и изненадата на Вежди Рашидов, който му каза, че още преди шест дни е говорил с вицепремиера Ивайло Калфин и е взето решение за издаване на българско гражданство на Тед Кочев.

  Емоциите покрай отличието и получаването на оригиналното решение за издаването на българското му гражданство, разплакаха именития режисьор, предаде БГНЕС. В рамките на 20-я София Филм Фест, ще бъдат излъчени някои от най-емблематичните му филми в няколко ретроспективни прожекции. Кочев посочи, че може да започне да преподава в НАТФИЗ на младите студенти и със сигурност ще снима филм в България, посветен на спасяването на българските евреи от цар Борис III. Вежди Рашидов пък заяви, че ще му помогне в намирането на финансиране за филма.

  Най-новият проект, по който Тед Кочев работи, е късометражният филм “Fearless”. Негов сценарист и режисьор е дъщеря му Александра Кочев. Въпреки мащабната си филмография досега обаче, 84-годишният режисьор все още не е успял да реализира една своя мечта. “Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 г. имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия”, споделя режисьорът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg