• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Балкански нрави и рокенрол на София Филм Фест тази вечер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В третия ден на София Филм Фест във Варна ще видим три силни заглавия, които в различна степен разказват за живота в затворено общество.

  В 16:00 ч в зала 1 на Фестивалния комплекс започва сръбски филм “Анклав” на режисьора Горан Радованович, който е и сценарист. Историята разказва за сърбите останали в Косово, през 2004-а, 5 години след войната. Там те живеят в малки, изолирани общности – анклави. Принудени са да живеят в изключително трудни условия. Но какво се случва, когато човек умира в анклава и гробището е на територията на врага? 80-годишният мъж все пак е погребан, но само благодарение на своя десетгодишен внук, който е имал смелостта да направи нещо немислимо за сърби и албанци, той демонстрира любовта си и се е сприятелил с чужденците.

  Enclave 3 - Denis muric as Bashkim

  В 18:00 ч младата българска режисьорка Елица Петкова лично ще представи първия си пълнометражен филм “Жалейка” пред зрителите в зала 1. До нея на сцената ще се качи и актрисата в главната роля Анна Манолова! “Жалейка” идва във Варна, след като спечели отличие на фестивала Берлинале през февруари. Журито, чийто председател беше Мерил Стрийп, даде своето “специално признание” за дебюта на Елица в категория Генерация 14 плюс.

  Zhaleika_7_Anna Manolova und Maria Klecheva

  Историята накратко: Лора е 17-годишно момиче, което трябва да се справи със скръбта си от смъртта на своя баща. В малкото българско градче, където времето сякаш е спряло, семейството ѝ и местните хора очакват от нея да се остави на мъката си. От този момент тя трябва да носи само черно, да не слуша никаква музика и да следва различни траурни ритуали. Само че Лора иска да продължи да се наслаждава на младостта си, но желанието ѝ да живее нормален живот е пресечено от недоволството на другите, които я карат насила да играе ролята на сирак.

  В 201:15 започва “Голямото плискане”. Тилда Суинтън е рок легендата Мариан Лейн, която се възстановява на вулканичния остров Пантелейра с партньора си Пол (Матиас Шьонертс), когато своенравният музикален продуцент и нейна стара тръпка Хари (Рейф Файнс) неочаквано пристига с дъщеря си Пенелопе (Дакота Джонсън) и нарушава почивката им, носейки със себе си огромна доза носталгия, от която няма спасение. Голямото плискане е чувствен портрет на желанието, ревността и рокендрола под лъчите на средиземноморското слънце.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg