• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Камък / музика / хартия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Уникален и изключително разнообразен пролетен сезон започва във варненската галерия A&G Art Meeting. Първите събития са през март – в три последователни дни ще станете свидетели на скулптурна изложба, концерт с музикални скулптури и представяне на книги с акцент върху илюстрациите.

  3 (1)Скулпторът Георги Минчев е голямото име в афиша този месец. Обекти и композиции от камък и метал, системи за обтягане от стоманени въжета – такъв е материалният образ на идеите, които са намерили подходящата форма. Търновският автор ще покаже около 8 творби, обединени в два цикъла – “Приблизително безкрайно” и “Фрагмент от нещо по-голямо”. Скулптурите са с размер между 50 сантиметра и метър, изпълнени са с нетрадиционна мисъл и фантазия, които далеч надхвърлят конкретността и почти клонят към безкрайност…

  Всичко зависи от идеята – може да е нещо безплътно, или нещо, което трябва да има много плът и тежест – споделя Георги Минчев. Работил е с почти всички материали, в последните години обаче предпочита камък – просто идеите, които идват, му се струват хубави за камък. Изключително продуктивен и динамичен автор – впечатляващ е списъкът с изложби, участия в пленери и симпозиуми, награди. Негови монументални творби може да откриете на различни места в България и по света; те не просто се вписват в градската или природна среда, а често я дописват. Специалистите го определят като майстор на сетивната форма с оригинално усещане за материал.
  Понякога нещата се получават бързо, друг път материята се съпротивлява по-дълго в изчакване на точния момент на завършеност. Самият творец счита, че “правенето на изкуство разчита на постигането на момент, в който то бива възприемано като актуално и вълнуващо, т.е. изкуството постига своя контекст”.

  Изложбата на Георги Минчев се открива на 18 март от 18 часа в художественото пространство на ул.”Братя Шкорпил” 13 във Варна.

  Ден по-рано, на 17 март от 18,30 Концертното студио на Радио Варна ще приюти един от най-оригиналните проекти на галерия A&G Art Meeting – “Концерт без име”. Двама млади скулптори – Мартиан Табаков и Мартин Трифонов ще свирят на куб, каса и обловиден инструмент – музикални скулптури, създадени от Мартиан Табаков. Един от талантливите ученици на големия български скулптор проф.Емил Попов се интересува сериозно и от музика, и това едва ли е случайно – той произхожда от известната музикална фамилия Табакови. Свири на китара, създава авторски композиции, импровизира, експериментира. Маритиан Табаков е номиниран за театралната награда “Икар” 2016 в категория “дебют” за авторска музика и изпълнение на живо в “Росмерсхолм“ от Хенрик Ибсен, реж. Явор Кирилов, Театър – Студио Персона.

  1 (1)

  Как започва обаче историята с т.нар.”музикални скулптури”? Със заиграване с всевъзможни неща в ателието.
  Докато създавах скулптурите, преминах през различни етапи, изнамерих и съвсем нови идеи – разказва Мартиан. Едно от нещата, които открих за себе си, е че всичко е носител на звук и при подходящи обстоятелства той може да бъде извлечен от дадения обект и използван за изграждането на определена атмосфера. Впоследствие се фокусирах върху тази страна на нещата и създаването на предмети специално заради тяхното звучене.

  “Концерт без име” ще продължи 40 минути. Входът е 6 лева, за ученици, студенти и пенсионери – безплатно.

  Мартенският афиш на галерия A&G Art Meeting включва още едно интересно събитие. На 19 март ще бъдат представени три книги, илюстрирани от младата художничка Мила Янева – две авторски истории и една приказка от Оскар Уайлд. При създаването им авторката е търсила както визуално, така и тактилно въздействие, единно преживяване, което да предаде на читателя чрез словото, картината и триизмерността на книгата.
  Тази среща ще е разказ за зародилата се още в детството любов към четенето, през вдъхновението от него, подтикнало ме да го изрисувам, до днешния ден и разбирането ми за книгата като цялостен художествен обект и мое изразно средство – споделя Мила Янева.

  Представянето на книгите започва в 18 часа в къщата на “Братя Шкорпил” 13.
  През април очаквайте изложба живопис на Цветелина Максимова и Росен Кръстев (11-29 април).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg