• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Черпим опит от Любляна и Бристол за реализиране на зелени политики
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

  „Готови сме да обменяме опит и идеи с Варна по отношение на реализирането на различни зелени политики!” Това заяви Зоран Янкович, кметът на Любляна, по време на разговор с Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна, който посети столицата на Словения по покана на домакините. Визитата бе по повод официалното обявяване на Любляна за Европейска Зелена столица 2016 г. Желание за съвместна работа с Варна заяви и Андрю Гаррад, председател на организацията, успешно реализирала кандидатурата на Бристол за Зелена столица на Европа- 2015 г. „Нашият екип е готов да дойде на място и да сподели предизвикателствата, пред които бяхме изправени и които успешно решихме, за да спечелим този приз”, каза той.

  Любляна е 7-и лауреат на титлата „Европейска Зелена столица” – след Стокхолм (Швеция), Хамбург (Германия), Витория-Гастейс (Испания), Копенхаген (Дания) и Нант (Франция), Бристол (Обединено кралство).

  Изображение: live.varna.bg
  Изображение: live.varna.bg

   

  „Приемете поздравление от Младежката столица на Европа 2017 – Варна, и кмета Иван Портних, за Зелената европейска столица – Любляна! Младежката енергия е неразривно свързана с енергията за подобряване на околната среда, затова вярваме, че можем да работим и реализираме проекти заедно”, обърна се към домакините Пейчо Пейчев. Той сподели част от основните мерки, предприети през последните 2 години от Община Варна за дългосрочно подобряване на околната среда – обновяване на градския транспорт с нови автобуси и тролейбуси, изграждане на велоалеи, разширяване на пешеходните зони. Мащабни проекти, свързани с амбицията за по-чисти морски води – обновена градска пречиствателна станции, проект за нова пречиствателна станция в курорта Златни пясъци. Изграждане на нови паркове и разширяване на същестуващите, поетапно саниране на сгради. Успешно бе реализиран и проект за разширяване на депото за отпадъци.

  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

   

  Проблеми и решения по теми, свързани с екологията, споделиха кметовете на София, Белград, Будапеща, Тирана, Истанбул, Анкара, представители от Париж, Умео, Хамбург, Копенхаген,Талин. На проявите в Любляна присъстваха еврокомисарите по транспорт и мобилност – Виолета Булц, и по околна среда, морско дело и рибарство – Кармену Вела, президентът и премиерът на Словения- Борут Пахор и Миро Черар. „Кметовете трябва да мислят далновидно, да насърчават екологичните политики и зелената мобилност, да подкрепят гражданските инициативи, защото зеленото означава успех!”, обяви Виолета Булц, която е и бивш вицепремиер на Словения.

  Кметът на Любляна Зоран Янкович сподели, че причината градът да спечели титлата Зелена столица на Европа 2016, е постигането на забележителни промени за кратък период от време. Те са част от амбициозна стратегия за градско развитие „Любляна 2025″ за повишаване качеството на живот и промяна на съзнанието на хората – обособяване на централната градска зона без автомобили; изграждане на нов завод за преработка на отпадъци, който рециклира 2/3 от тях; екологичен градски транспорт – въвеждане на общински електромобилни таксита и автобуси; изграждане на нови паркове; развитие на велосипедната система. Благодарение на подобрените екологични условия само за една година общината отбелязва ръст от 20% на туристопотока.

  1 коментар

  1. Кой?!

   Пейчо Пейчев – най-зеленият зам.-кмет на Варна, поддръжника на Морската градина и всичко зелено… Ааа, чакай бе, чакай – той всъщност не беше ли дето измисля схеми за заобикаляне на зелените закони, дава разрешения за строеж в Морската градина и нарочва активисти? Явно в Любляна е отишъл на разходка малко… По-скоро той може да ги научи, но на обратното! Освен това какво трупа точки с проекта за пречиствателна станция на Златните – че той Баце не го ли спря? Хората от Любляна знаят ли го това, а?!…
   Тц, тц, община Варна, община Варна…

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg