• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Протести и неподчинение заради преврат в “Пазари”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изненадващо и неаргументирано отстраняване на прокуриста на Общинска фирма “Пазари” Владимир Михалчев предизвика спонтанни протести сред служителите и наемателите на щандове и магазини. Недоволните се събраха пред административната сграда на предприятието, за да изкажат исканията си и да се обявяат в защита на Михалчев. Самият той е бил отстранен от работа, докато е в отпуск, от новоназначения тричленен борд на директорите, който беше гласуван на последната сесия на Общинския съвет. Докато законният прокурист на фирма Пазари е бил в полагаемия си отпуск, бордът запечатал кабинета му и го отписал като представляващ дружеството в агенцията по вписаванията, научи Varnautre.bg.

  При разчуването на новината служители и наематели на пазара веднага организирали протест за днес. Служителите разлепили протестна подписка и декларации на сградата на администрацията, но тази сутрин членовете на борда тихомълком дошли и лично скъсали протестните послания. Това предизвикало мигновено бурни реакци и от наемателите, и от служителите, а събралото се множество стреснало бордоваците и те се изнизали без обяснения.

  В момента, 40 минути по-късно, протестът вече е във вихъра си. На импровизирана трибуна протестиращите се изказват на фона на скандирания “Искаме Михалчев” и “Мафия”. Наемателите са готови на гражданско неподчинение и блокиране на улицата, ако прокуристът на общинската фирма не бъде върнат на работа. Всички са единодушни, че това е единственият шеф на “Пазари” през годините, който, освен че обновил изцяло инфраструктурата, е имало и диалог между него и търговците.

  “Няма да плащаме наемите и задълженията си и пазарът затваря, ако Михалчев не се върне”, коментира разгневен наемател.

  От страна на служителите подкрепата за началника им също е пълна.

  Недоволните търговци обещават да включат и семействата си в граждански протести, ако не бъдат чути. Наемателите на “Пазари” са над 2000 души. Протестиращите, които днес бяха около 300 човека, настояват за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет по темата “Пазари” и искат обяснение кой има интерес от това Михалчев да бъде отстранен и сменен, след като финансовото състояние на дружеството е отлично и внася най-големия дивидент в общинската хазна.

  “Има хора, които от 20 години са на пазара, и не са видели нищо добро освен Михалчев”, коментира по микрофон от трибуната един от наемателите.

  11:20 ч Протестиращите се канят да блокират улицата.

  11:25 ч Появиха се униформени полицаи, които обградиха множеството.

  11:30 ч Появиха се членовете на борда на директорите – и избягаха. Вижте видеото:

  11:40 ч Протестиращите се разпръснаха с обещание, че следващия вторник Централният пазар няма да работи, защото всички – и служители, и наематели, ще блокират района пред Общината в 10 ч.

  Още видео от протеста:

  1 коментар

  1. Genovev

   Геновевче (или каквото си там тролче), прегледай пак архива, защото в публикацията от линка нищо няма по темата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg