• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Превратът в “Пазари” – малко предистория
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  По време на днешния протест | Снимка: © Varnautre.bg
  По време на днешния протест | Снимка: © Varnautre.bg

   

  Владимир Михалчев е заличен като прокурист на “Пазари” в Агенцията по вписвания – без да е уведомен и докато е в отпуск

  Как се стигна до изненадващото отстраняване на прокуриста на общинската фирма “Пазари” във Варна Владимир Михалчев, което предизвика протести на наемателите и служителите, каква е причината за недоволството им и законна ли е рокадата, се опита да проследи Varnautre.bg.

  Предисторията на днешните събития започва на сесията на Общинския съвет на Варна в края на януари, на която бяха извършени смени в борда на директорите на “Пазари”. Поради изтекъл мандат двама от Съвета на директорите – Миглена Георгиева и Цветомир Грънчаров бяха освободени. На тяхно място влязоха предложените от ГЕРБ Александра Великова и Недко Радев. Третият член на борда – Петър Димитров, също е с изтекъл мандат, но запази поста си без да бъде прегласуван.

  Само че докато гласуват рокадите в борда на най-доходоносната общинска фирма, която внася огромни дивиденти в общинската хазна, съветниците забравят едно решение на вече стария общински съвет от края на 2014 година.

  Тогава бордовачката Миглена Георгиева е освободена от Съвета на директорите – пак заради изтекъл мандат, а на нейно място е назначен Емил Иванов. Заради разразил се скандал по-късно Иванов не встъпва в длъжност, нито пък е вписан в Търговския регистър. Решение на Общинския съвет за особождаването му от борда, или за отмяна на първото – няма.

  Повече от година по-късно с новите смени в борда се оказва, че според протоколите от заседанията на Общинския съвет в борда на директорите на фирмата има четирима, въпреки че според устава й, легитимният им брой е трима. Въпреки процедурните несъответствия обаче новият борд гласува Недко Радев да заеме поста на изпълнителен директор, въпреки че фирмата си има прокурист и двете длъжности са с еднакви функции.

  Доколко изборът на Радев за изпълнителен директор е легитимен не е ясно. Ясно е обаче, че на 7 март, докато законният и неосвободен от длъжност прокурист на фирмата Владимир Михалчев е в отпуск, в сградата на администрацията влизат новите бордоваци, които запечатват кабинета му.

  Те са предвождани от адвокат Мая Андреева от кантората на евродепутата Емил Радев. Засега не е ясно в качеството си на каква г-жа Андреева започва да изисква документи от служителите и списък е ЕГН-та на работещите в “Пазари”, разказаха пред Varnautre служители, присъствали на случилото се.

  В същото време Михалчев, който е в отпуск и не е в страната, е заличен като прокурист на “Пазари” в Агенцията по вписвания – без да е уведомен и без фиксираното 3-месечно предупреждение. Договорът му за управление обаче не е прекратен, дори и към този момент.

  Цялата завера се случва без знанието на Общинския съвет, който е принципал на “Пазари”. Историята обаче се разчува не само сред служителите, но и сред наемателите, които днес заплашиха с нови протести и гражданско неподчинение, ако Михалчев не бъде възстановен като прокурист на “Пазари”.

  Самият Михалчев потърсен за коментар днес не скри, че е изненадан от случващото се, за което научил от медиите. Той уточни, че все още е в отпуск и не е в града. Пред Varanutre.bg Михалчев беше категоричен, че никога не се срещал с новоназначения борд.

  “Разбирам, че съм заличен като прокурист в Агенцията по вписвания, но договорът ми за управление не е прекратен. Бордът можеше да ми съобщи лично, че иска нов ръководител за фирмата. Дори и мотивът за това да е чисто политически, ако не съм удобен, можех и сам да подам оставка. Това, което се случва в момента, обаче, прилича на преврат в най-голямата, работеща и печеливша общинска фирма във Варна”, коментира Михалчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg