• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Главният диригент на варненската опера поема Оперния театър в Магдебург
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Svetoslav-Borisov--3

  На родна сцена Светослав Борисов дирижира “Дон Паскуале” на 21 март

  Новината около главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов е, че той спечели поредния си международен конкурс и от есента на тази година поема и длъжността първи диригент на Оперния театър в Магдебург – Германия. Първият ангажимент в 3-годишния му договор е откриването на следващия оперен сезон с “Фауст” от Гуно, съобщиха от ТМПЦ-Варна.

  Преди това за Опера в Летния театър във Варна Светослав Борисов ще подготви премиерата на “Силата на съдбата” от Верди. А само преди няколко дни в Истанбул Светослав Борисов успя да обогати репертоара си с още едно заглавие – балета “Корсар”, с който успешно дебютира на сцената на Истанбулската опера.

  313_DON_PASCUALE-1Във Варна ще го аплодираме на 21 март като диригент на една от любимите му опери “Дон Паскуале” от Доницети. В тази камерна творба с четири главни персонажи, които се намират непрекъснато в някакъв екшън, той особено държи динамиката да бъде овладяна и синхронизирана в музикално и сценично отношение. Затова изисква лекотата и ефирността, които излъчват ансамблите на сцената, да бъдат подкрепени от оркестрината.

  “Трудността при “Дон Паскуале” не бива да се търси непременно и само в нотния текст, а в необходимостта музиката да звучи дантелено и брилянтно”, обича да казва Светослав Борисов.

  Впрочем целият екип, начело с режисьора Кузман Попов, също има подчертан сантимент към тази комична опера и с удоволствие се впуска в пресъздаването на сватбените неудачи с попрестарелия вече Дон Паскуале. В главните роли басът Евгений Станимиров – Дон Паскуале, Ирина Жекова – Норина, Пламен Димитров – Доктор Малатеста и Георги Султанов – Ернесто, заедно с натоварените със специални задачи хористи и оркестърът със сигурност ще се погрижат една от най-добрите постановки на Варненския оперен театър да очарова публиката за пореден път.

  428_DON_PASCUALE.-2jpg

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg