• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Летящи смелчаци се състезават на Морска гара
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Red Bull Flugtag
  Снимка: Red Bull Flugtag

  Очакват се десетки хиляди зрители от страната и света

  Първият в България Flugtag или „ден за летене” ще се проведе във Варна в началото на юли, а негов домакин ще бъде пристанището. Очаква се атрактивното състезание да събере хиляди възторжени зрители от страната и света в обновения район около Морска гара.

  В акваторията на пристанището ще бъдат тествани летателни протопити, създадени от смели и креативни екипи. Летателният потенциал на изобретението, обаче, не е най-важното, отчитат организаторите, които ще наградят най-добрите три отбора.

  Състезанието Flugtag отдавна се е превърнало в синоним на суперзабавление, щури идеи и неизменно доказателство, че за човешкото въображение няма граници. Първото по рода си събитие е организирано във Виена през 1992 г. и оттогава досега е посетило над 45 държави по света, а общият брой състезания е над 145. Вече хиляди дръзки участници по света са изграждали своето уникално и невиждано летателно чудо.

  Най-дългият прелет, осъществен само с човешката сила и воля, е от феноменалните 78,64 метра, постигнат през 2012 година в Лонг Бийч, Калифорния. Най-посетеното състезание е това в Лондон, Великобритания, през 2003 година – 350 000 души, а зрителите на живо през годините са над 8 милиона души.

  Набирането на идейни проекти е до 25-ти април, а самото състезание е планирано за 2 юли. Подробна информация за надпреварата можете да откриете тук.

  Снимка: Red Bull Flugtag
  Снимка: Red Bull Flugtag

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg