• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Тери Гилиъм лично взе наградата си от София Филм Фест
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Тери Гилиъм и Стефан Китанов по време на награждаването | Снимки: siff.bg / Боряна Пандова, Иван Дончев, Огнян Стефанов

   

  Българският филм “Жалейка” е победителят на София Филм Фест

  Легендарният режисьор Тери Гилиъм получи НАГРАДАТА на СОФИЯ на Столична община за изключителен  принос към изкуството на киното. Тери Гилиъм е специален гост на ХХ издание на “София Филм Фест”. Той е носител на две награди “БАФТА”, на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за “Оскар” и “Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди.

  Кметът Фандъкова връчи и голямата награда в конкурса за първи и втори игрален филм на София филм фест. От 2015 г., по повод титлата “София – град на киното” и като оценка за постиженията на фестивала, Столична община осигурява Голямата награда. Тази година тя е за филма “Жалейка” на Елица Петкова.

  За 20-ти път София е домакин на Международния филмов фестивал “София Филм Фест”. Фестивалът е сред водещите културни събития в Календара на културните събития на града. Той се утвърди като значимо международно събитие в киното за Европа и е включен в класацията на 50-те световни топ – фестивали. Той е едно от събитията, които донесоха голямо признание на София сред творческите градове на ЮНЕСКО като град на киното, каза кметът. По думите й ежегодно чрез Столичната програма Култура и Календара на културните събития София подкрепя над 100 фестивала и събития.

  Другата голяма награда – тази за балкански филм на международното жури, взе “Лудост” на турския режисьор Емин Алпер.”Каръци” на Ивайло Христов стана най-добър балкански филм на гилдията на българските кинокритици. Наградите бяха връчени в НДК в събота вечерта.

  Международното жури избра “Жалейка” сред 13 заглавия от цял свят. Филмът на Петкова, която все още е студент в киноакадемията в Берлин, вече получи специална награда в конкурса Generation на “Берлинале”, където бе номиниран и за най-добър дебют. Заглавието е дебютно и за по-голямата част от немско-българския екип, който включва студенти от Нов български университет, театрален колеж “Любен Гройс” и други. “Каръци” от своя страна вече има една голяма награда – “Златен Георгий” от фестивала в Москва миналата година.

  Израелският “Г-н Гага” за хореографа Охад Нахарин взе наградата в документалния конкурс, а турският “Рауф” бе изборът на журито на ФИПРЕССИ. “Жажда” на Светла Цоцоркова – селектиран в конкурса за дебюти на Сан Себастиан, бе обявен за най-добър български филм.

  “Баща ми, майка ми, сестра ми” (вече със сменено заглавие, “Маймуната”) на Димитър Коцев-Шошо взе наградата на публиката, а “На червено” на Тома Вашаров взе наградата в късометражни филми Jameson. На церемонията бе връчен и още един приз – наградата на София за принос в киноизкуството, на специалния гост на “София филм фест” Тери Гилиъм.

  Журитата връчиха и няколко специални приза – почетни дипломи на филма “Кеймбридж” (България) на режисьора Елдора Трайкова и на филма “Земята, която спечелихме” (Нова Зеландия) на режисьора Кристофър Прайър, награда за режисура на чешкия “Аз, Олга Хепнарова” и за актьорско постижение на младата българска актриса Анжела Недялкова за изпълнението й в българо-холандската продукция “Райската стая”. Грузинският филм “Лятото на замръзналите фонтани” (Грузия-Русия) на режисьора Вано Бурдули получи специална награда от международното жури.

  Още снимки от церемонията:

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg