• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Блок във формата на вълна изниква на “Ген. Колев”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Първата му копка възкреси слуховете за нова джамия на мястото на старата ветеринарна лечебница


  Нова голяма джамия ще се строи във Варна. Молитвеният дом ще се финансира с пари от Саудитска Арабия, твърди днес столичен сайт, напоително цитиран и от няколко варненски. Източниците на новината, разбира се, се пазят в тайна. Липсва и информация за място и срокове.

  В Община Варна не са издавани разрешителни за строителство на нова джамия, не са постъпвали и искания за изграждане на мюсюлмански молитвен храм, показа и проверка на Varnautre.bg.

  Много често се пускат такива информации за привличане на внимание и съответно на гласове, коментира депутатът от ДПС и вече бивш председател на областното ръководство на партията в морската столица Ерджан Ебатин. Той все пак отбеляза, че много по-удачно за Варна би било да се реставрира нефункциониращата в момента джамия „Азизие”, която е една от трите в града, вместо да се строи нови.

  За строителство на мюсюлмански молитвен дом във Варна се заговори преди повече от десет години. Новата джамия трябваше да бъде вдигната в имот на кръстовището на ул. „Македония” и бул. „Ген. Колев”. Според живеещите в околните кооперации, съсед по имот им бил лично лидерът на ДПС Ахмед Доган. До строителство на джамия така и не се стигна. Според някои, защото ядосани съседи се сетили да “осквернят” мястото, като закопаят в земята заклано прасе. Така или иначе 2-та декара, на които до към 80-те години на миналия век се намираше ветеринарната лечебница и ДВСК на Варна, останаха да пустеят. До миналата седмица, когато тук беше направена първа копка на нова кооперация. Възможно е именно началото на строителните работи да са станали повод за възкръсналите слухове за нова джамия във Варна.

  В действителност на ъгъла на бул. “Ген. Колев” и “Македония” скоро ще се издига красива жилищна сграда. Луксозната кооперация е наречена Varna Wave, научи Varnautre.bg. Архитектурата й е вдъхновена от движението на морска вълна, пресъздадена във фасадата посредством редуване на стъкло, алуминий, стъклофибърен цимент и иновативния материал кориан, представляващ акрилен камък. Той дава възможност за постигане на сложни форми чрез термоформоване и допринася за по-висока енергийна ефективност и устойчивост на сградата. Кориан има ниско ниво на абсорбиране на влагата и е устойчив на замърсяване. Облицовка като тази за първи път ще бъде използвана във Варна. Досега кориан е внасян само веднъж в България. Изтънченият дизайн е подчертан от овалната форма на ъгъла.

  wive2

  Сградата с 47 апартамента е проектирана съгласно най-съвременните единни европейски строителни нормативи.  Тя ще има 11 етажа, два от които подземни, осигуряващи паркирането. На партера пък ще има три търговски обекта.

  Инвеститор е зърнопреработвателната фирма “Еко фураж” ООД. Архитектирният проект е на студио Starh Stanislavov architects.

  1 коментар

  1. Ivo

   Ерджан или Джани наркоман и гей да каже как от държавна собственост земята е станала частна .на кого и за каква сума?ТОВА Е ОТГОВОРА

   ,КОЙТО СЕ ДЪЛЖИ НА ВАРНЕНЦИ

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg