• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Терор в сърцето на Европа, армията загради Европарламента
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Twitter/ Anna Ahronheim
  Снимка: Twitter/ Anna Ahronheim

  Експлозии на летището и в метрото окървавиха белгийската столица Брюксел. По първоначални данни има поне 27 загинали и най-малко 35 ранени. Атаката на летището „Завентем” е предхождана от изстрели и викове на арабски. По предварителни данни тя е извършена от атентатор самоубиец, а жертвите на летището са между 13 и 17 души.

  Според свидетели взривовете са се случили малко преди 8 часа (местно време) в залата за заминаващи, срещу хотел Шератон. Две бомби са били заложени пред гишетата на Brussels Airlines и American Airlines, а трето взривно устройство бе открито по-късно, без да причини каквото и да било щети. Не е изключено терористите да се планирали повече взривове на летището, защото местната полиция откри три неизползвани шахидски пояса.

  Летището в момента е затворено както за заминаващи, така и за пристигащи полети, а пътищата към него са блокирани. Незабавно е започнала евакуация, съобщава SkyNews.

  Терорист със шахидски пояс се е взривил на станция “Малбек”. Според някои съобщения е имало атаки и на станциите “Ар-лоа” (в непосредствена близост до посолството на САЩ) и “Шуман”. Някои от пътниците в метрото са били принудени да ходят пеша през тунела до станция “Шуман”. По непотвърдени данни в метрото има поне 10 загинали, според АФП те са дори 15. Подземната железница на града бе затворена.

  В Брюксел бе обявено максимално ниво на терористична опасност – затворени са всички места с голямо струпване на хора, градският транспорт е спрян. Евакуиран бе и Брюкселският университет. Проверена бе и територията около парламента – полицията не е открила нищо подозрително. Европарламентът отмени всички срещи, планирани за 22 март.

  Всичко това се случва само четири дни след като белгийската полиция успя да открие и задържи наричания “Враг №1” на Европа – Салах Абдеслам. По време на разпитите терористът заяви, че е искал да “отпочне нещо свежо в Брюксел”.

  Максимално ниво на опасност бе въведено и в Холандия. Във Франция президентът Франсоа Оланд свика спешно заседание в Елисейския дворец.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg