• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пак съдебен пат по казуса с колите в Морската
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Нови две решения на Върховния административен съд за местност “Салтанат”

  Месец след като българските магистрати излязоха с две напълно противоречащи си решения по казуса за колите в Морската градина, днес Върховният административен съд сътвори поредната патова ситуация.

  През януари върховните магистрати еднозначно приеха, че местността “Салтанат” е част от парка и в нея има алеи, а не улици. Месец по-късно две различни варненски съдийки се произнесоха по идентични жалби на собственици на имоти в Морската и почти в стил “копи-пейст” обезсилиха забраната за движение на коли в парка.

  Виж тук за решение 1  Решение

  Виж тук за решение 2 Решение

  Днес Върховният административен съд (два различни негови състава) излязоха с определения и по двете решения, обжалвани от кмета Иван Портних.

  Върховните магистрати отменят решението по първото дело и отхвърлят искането на , които имат имоти в “Салтанат”, за “преустановяване действията на полицейските служители от звено “Общинска полиция” при община Варна, с които се ограничава свободното придвижване на граждани с лични и служебни превозни средства до обекти в местността “Салтанат”. Определението е окончателно.

  В същото време друг състав на съда отвхърля жалбата на кмета Иван Портних срещу аналогично решение на Варненския административен съд, образувано обаче по жалба на друг собственик в “Салтанат” – “Овърсийз Хоризонт”. Според магистратите кметът не е страна по спора и решението е трябвало да бъде обжалвано от шефа на подчинената му Общинска полиция.

  За сравнение постановленията по двете оспорвани от кмета Иван Портних решения:

  По делото на “Мимоза 2” ЕООД, Сдружение “Събрание за защита на демокрацията” и “БМ Градината 15” ООД: “НАРЕЖДА на началника на звено „Общинска полиция“ при община Варна БЕЗУСЛОВНО ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ предприетите от полицейските служители към звеното фактически действия по ограничаване на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите на територията на местност „Салтанат“ – гр. Варна.”

  По делото на “Овърсийз Хоризонт”: “НАРЕЖДА на началника на звено „Общинска полиция“ при община Варна БЕЗУСЛОВНО ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ предприетите от полицейските служители към звеното фактически действия по ограничаване на свободното придвижване на автомобили до обектите на територията на местност „Салтанат“ – гр. Варна”.

  Както е видно двата на практика идентични текста предизвикват две напълно различни решения на Върховния съд. По първото съдът приема, че кметът е страна и може да жали, след което се произнася по същество, а по второто – не.

  Второто определение на съда обаче не е окончателно и то може да бъде обжалвано за разлика от другото от днес, постановяващо по същество: ” Тази местност (“Салтанат” бел.ред.) няма одобрен подробен устройствен план. По общия устройствен план на Варна попада в “Устройствена зона за градски паркове и градини за широко обществено ползавене”… Преминаването и паркирането на МПС в населените места е регламентирано със Закона за движение по пътищата. Този закон се прилага и за м.”Салтанат” в град Варна, независимо от статута му съгласно действащите устройствени планове и фактическото позване на територията и обектите в нея. За тази местност са приложими и разпоредбите на подзаконов нормативен акт – Нардеба за обществения ред, издадена от Ощински съвет Варна. Релевантно за предмета на спора е обстоятелството дали фактическите действия на общинската полиция във Варна във връзка с контрола по придвижването на граждани с лични и служебни автомобили в м.”Салтанат” се основат на административен акт или закон или не. Предмет на спора не е преценката за законосъобразност на действията на общинската полиция, извършени въз основа на закона. Недопустимо е в това производство съдът да квалифицира действията на полицията като извършени в нарушение на разпоредба от Закона за движение по пътищата”.

   

   

   

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg