• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба показва емблематични паметници от балканските страни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  balksnaki pametnici

  Проектът e дело на известния български фотограф Иво Хаджимишев

  Изложба “Балканите – споделеното наследство” представя паметниците на българската култура от Античността до епохата на българското Възраждане. Проектът – дело на известния български фотограф Иво Хаджимишев, ще бъде представен единствено в морската столица. Експозицията ще бъде открита утре в Градската художествена галерия, където на 6 и 7 април ще бъде проведен и майсторски клас. Освен Хаджимишев, лектори в него ще бъдат изкуствоведите проф. Иван Маразов и доц. д-р Ралица Русева.

  В проекта са включени държавите Албания, Сърбия, Черна гора, Косово, Румъния, България, Гърция, Турция, Македония, Словения, Хърватия. Пътят на проекта минава през градовете Москва, Петербург, Варшава, Тирана, Ню Йорк, Виена, Скопие и др. Автори на текстовете в проекта са проф. Иван Маразов, проф. Аксиния Джурова, проф. Оливие Шефер, писател и преподавател по философия на изкуството в Сорбоната, Иво Хаджимишев, доц. д-р Ралица Русева и други, а финансова подкрепа е оказана от STICHTING HORIZON Netherlands – Naarden. Изложбата е представена за първи път в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция.

  Иво Хаджимишев се занимава професионално с фотография от 1969 г. От 1973 г. е художник-фотограф към Министерство на културата. През 1975 г. завършва Колеж по изкуствата „Bournemouth and Pool College of Arts”, Великобритания със специалност фотография. От същата година е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания.

  “Отдавна мечтаех да направя фотографска изложба, в която да бъдат показани на едно място някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. Съзнавам, че темата е необятна, почти невъзможна за реализиране, ако още в самото начало не се приеме, че правя добронамерен опит – без претенции и възможност за всеобхватност в този камерен формат.”

  “В този проект търся не това, което в последния век е обтягало отношенията ни, а отивам по-надълбоко и стъпвам върху цивилизационните пластове, върху които сега всички заедно живеем. Те са общи. Изграждам всичко върху намирането на паралелите. В проекта ще участват учени от тези страни и те ще коментират предметите и артефактите, предложени на вниманието на хората.”Отдавна мечтаех да направя фотографска изложба, в която да бъдат показани на едно място някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. Съзнавам, че темата е необятна, почти невъзможна за реализиране, ако още в самото начало не се приеме, че правя добронамерен опит – без претенции и възможност за всеобхватност в този камерен формат.

  В началните ни разговори по тази идея беше решено да се структурира екип от експерти, които да бъдат поканени да напишат обзорни въвеждащи текстове за Античността и Средновековието, и да бъдат основни консултанти в бъдещата работа. Беше решено също така, когато това е възможно, в тази група да бъдат включвани и учени от съответните страни, които да коментират свободно от своя гледна точка паметниците на културата, включени в проекта. Роди се и идеята да бъде поканен френски хуманитарист, който да посети в процеса на развитието на проекта държавите , обект на нашето внимание, за да опише своите впечатления / в традициите на френските пътеписи от 18 – 19 век/ от Балканите днес – в началото на ХХI век.

  Както обикновенно се случва, заснетият материал се оказа десетки пъти повече от предвидения обем на изложбата и книгата. Още преди генералното съставяне на тази изложба част от заснетите материали послужиха за съставянето на колекцията ” The Manuscript Heritage of the Balkans VI – XVIII century”, разказва Хаджимишев. В същото време са издадени две фототипни издания с уникалните манускрипти от Албания: “BERATUS I, 6 th. century” и “BERATUS II, 9 th century”, както и каталогът “Сиянието на Византия – украсени гръцки ръкописи от Балканите” придружител на едноименната изложба. Те са създадени по повод на XXII Международен конгрес за Византийски изследвания състоял се в София през 2011 година.

  balkanski pametnici1

  1 коментар

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg