• Варна
  11°
  тъмни облаци
  Влажност: 65%
  Вятър: 4m/s WNW
  Намалиха присъдата на моториста, убил на пешеходна пътека Лора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съдебната сага започна преди пет години

  Върховният касационен съд намали ефективната присъда на Диян Станчев, убил на пешеходна пътека през лятото на 2011 година по непредпазливост Лора Казанлиева. Третата съдебна инстанция намали размера на присъденото от Варненския апелативен съд наказание от две години и половина затвор на две години. Остава в сила частта от присъдата, с която подсъдимият е лишен за 4 години от правото да управлява МПС.

  Дългата съдебна сага започна месеци след катастрофата, отнела живота на 20-годишното момиче. През същата година Варненският окръжен съд (ВОС) одобри споразумение между подсъдимия и прокуратурата за наказание от две години лишаване от свобода, отложени с четири години изпитателен срок и 2 години без книжка, като наказателното производство е било прекратено. През лятото на 2012 година ВКС възобнови делото и го върна за ново разглеждане от друг състав на ВОС.

  Майката на Лора - Нели Петрова, която понастоящем е народен представител
  Снимка: © Varnautre.bg/архив

  През декември 2012 година ВОС отново произнесе същата присъда. Четири месеца по-късно, през април 2013 година, Варненският апелативен съд я отмени изцяло и отново върна делото на първата инстанция. В края на октомври 2013 г., друг състав на ВОС наложи на Диян Станчев ефективно наказание лишаване от свобода за срок от две години и шест месеца и четири години без право да управлява МПС. След няколко съдебни заседания през 2014 и 2015 година, тази присъда бе изцяло потвърдена с решение на Варненския апелативен съд от февруари 2015 година.

  След разглеждане на делото пред третата съдебна инстанция, върховният съд е намерил, че Окръжният и Апелативен съд са събрали възможния обем от доказателства, а приетата от въззивната инстанция фактическа обстановка е резултат от вярна интерпретация на данните, установени с годни доказателствени източници. Касационната инстанция намира обаче, че някои от базисните данни не са правилно установени, а други не са отчетени.

  Според ВКС значимите за определяне на наказанието смекчаващи обстоятелства са чистото съдебно минало на Диян, липсата на други нарушения на ЗДП, добрите характеристични данни, изразеното съжаление, наличното съпричиняване от страна пострадалата, което не било отчетено от първите две истнации при определяне на наказанието.

  ВКС счита, че е налице съпричиняване, тъй като пострадалата без да се огледа, е предприела пресичане, не се е съобразила с разстоянието до приближаващия мотор и неговата скорост и е попаднала в опасната зона за спиране. „На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства” е записано в решението на ВКС. В случая пострадалата е следвало да се огледа и да прецени, че подсъдимият се е движел бързо и е на близко разстояние, както това е направила свидетелката Е., която поглеждайки надясно е видяла бързо приближаващи се светлини на МПС и не е предприела пресичане”.

  „От значение е, че подсъдимият е водач на МПС с неголям стаж, което изисква допълнителна осторожност при и избирането на скоростта за движение, както и факта, че той е познавал пътя, по който се е движел и освен знаковото обозначение, е знаел за намиращата се пешеходна пътека.

  В заключение ВКС намира, че „на подсъдимия следва да се определи наказание при превес на смекчаващите обстоятелства – под средния предел на предвиденото в закона, а не в близост до него, както са сторили ВОС и втората инстанция.

  Това решение на ВКС е подписано с особеното мнение на съдия Севдалин Мавров, който не споделя приетото от състава на съда и предходните инстанции съпричиняване на престъпния резултат от страна на пострадалата. Съдията счита, че „ударът е бил непредотвратим, поради навлизане на Лора в опасната зона за спиране на мотоциклета, но това се дължи единствено и само на движението на Станчев с превишена скорост от 87.9 км/ч в рамките на населеното място.

  „Не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, които могат да рефлектират върху спирането им преди пешеходната пътека. Още по-малко, да са в състояние да преценят скоростта им на движение, поради възрастови особености, житейска зрялост, и др.”, е становището на Мавров. Решението на ВКС не подлежи на обжалване или протест.

  1 коментар

  1. Бати Пенчо

   Да не забравяме че на пешеходна пътека трябва да се пресича като се огледаме най-напред и преценим дали идващия автомобил е възможно да спре, а не като овце да пресичаме. Убитите на пешеходна пътека са виновни толкова колкото шофьора който не е успял да спре или изобщо не ги е видял. И пешеходеца като е пиян също е виновен, а за това никой неговори, винаги се счита че шофьора е виновен на 100%.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg