Международният трибунал в Хага осъди Радован Караджич на 40 г. затвор за геноцид

Свят

24-03-2016, 17:08

Снимка:

news.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При клането в Сребреница загинаха над 8 000 души, а при обсадата на Сараево-над 11 000, сред които непълнолетни, застреляни от снайперисти

Международният наказателен трибунал призна Радован Караджич за виновен за геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина и го осъди на 40 години затвор, предаде ВВС.
Караджич бе признат за виновен по още девет обвинения, включително убийство и преследване. Той обаче бе оневинен за убийството на хиляди хора в седем босненски града и села по време на конфликта през 1992-1995 година, тъй като съдът не е успял да намери доказателства за намерение за извършването на геноцид от страна на обвиняемия.
На изслушването на присъдата присъстваха повече от 200 журналисти и над 100 дипломати и се проведе под засилени мерки за сигурност.
Караджич "нетърпеливо" е очаквал присъдата си, заяви неговият адвокат за агенция Франс прес. Обвиняемият се появи днес в съда в син костюм и представи своят екип от защитници пред съдиите. "Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви", заяви преди изслушването Мунира Субасич от организацията "Майки от Сребреница". "Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити", допълни тя докато група от около 100 демонстранти се събра пред сградата на трибунала.
Вчера пред балкански медии, сред които македонският вестник „Дневник”, бившият лидер на босненските сърби Радослав Караджич, заяви, че нито един разумен съд не би го осъдил,. Той не отрича случилото се в Сребреница, но подчертава, че не е съгласен с преувеличенията за събитията. Той обаче отрече клането от юли 1995 г. да е геноцид и заяви, че обвинителите му нямат доказателства за истинските извършители.
Радован Караджич, който в момента е на 70 г., е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който получава присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора докато течеше делото му.
Караджич бе обвинен, че по времето, когато е президент на отцепилата се Република Сръбска, е участл в престъпна схема за "трайното премахване на мюсюлмански и босненски хърватски жители от зоните, обявени като територия на босненските сърби". Това е извършено по време на безмилостна кампания по етническо прочистване, безразборни убийства, преследвания и терор, заявиха от прокуратурата на трибунала, като поискаха присъда от доживотен затвор за обвиняемия. По време на клането, което е най-голямото след края на Втората световна война, загиват 8 хил. души, избити от босненските сърби.
В продължение на 13 години Караджич бягаше от правосъдието, преди ареста му през 2008 г. в Белград. Седмица по-късно бе предаден на трибунала в Хага.
Процесът срещу него започна през 2009 г. и приключи през 2014 г. Обявяването на неговата присъда идва дни след като бяха отбелязани 20 години от приключването на най-голяма обсада в съвременната европейска история - тази на Сараево.
В продължение на четири години градът бе под тотална обсада от страна на сръбските сили, ръководени от генерал Ратко Младич и Радован Караджич. По време на сръбската обсада в Сараево са убити над 11 хил. души, сред които има и много непълнолетни деца, станали жертви на снайперисти. Под обсадата, в нечовешки условия - без храна,