• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кукери и приказни герои шестват във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изложба-базар на майстори занаятчии ще бъде подредена на входа на Морската градина

  Над 850 участници ще се включат в Пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия във Варна днес.  Приблизително 30 са индивидуалните участници, има записани много групи от детски градини, от училища, читалища и организации. Очакват се гостуващи кукерски формации от Бургас, Русе, Шумен, Ямбол, Стралджа и село Бояново, община Елхово. Специален гост ще бъде кукерският състав от село Веселиново „Черните кукери”, който през януари бе избран за най-атрактивна кукерска група от Източна България.

  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Карнавалното шествие ще започне в 15 часа на площад “Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм “Свето Успение Богородично”, с представяне на маски и костюми от съставите и индивидуалните изпълнители, участващи в празника.

  Около 16:45 часа маскарадното шествие ще премине през града – по бул. „Мария Луиза”, до Община Варна, по бул. „Сливница” до входа на Морската градина, където ще има концертна програма с участието на Тони Димитрова и ФА „Варна”. Там ще бъдат раздадени наградите на победителите в конкурсната програма. Те ще бъдат оценени по 4 критерия в 8 категории от специализирано жури с председател доц. д-р Лидия Петрова, директор на Етнографския музей във Варна. Около 19 ч. карнавалът ще завърши с празнична заря.

  Съпътстващо събитие на карнавала ще бъде изложба-базар на художествени произведения, изработени от майстори-занаятчии от Трявна, Пловдив и Варна. Тя ще бъде разположена на входа на Морската градина. Ще бъдат изложени сувенирни кукерски маски, кукли с народни носии и други произведения на изкуството, ръчно изработени от естествени материали. Пролетният карнавал е част от програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017″.

  Пилотното издание на форума се проведе миналата година, като целта е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg