• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Маскирани прогониха зимата във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Моряците са представители на сдружението на руските граждани, живеещи във Варна | Снимка: Varnautre.bg
  Моряците са представители на сдружението на руските граждани, живеещи във Варна | Снимка: Varnautre.bg

  Кукерски маски и кукли с народни носии предлага базар на входа на Морската градина

  Приказни герои, кукери, младежи с пушки на скачащи кокили, средновековни воини, моряци и деца, маскирани като чудовища, изпълниха централния площад във Варна в съботния следобед. Зрелищната демонстрация е част от второто издание на Пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия, чиято цел е възраждането на Варненския карнавал.

  Пъстроцветното и оборудвано с атрактивни атрибути множество премина през централната градска част, привличайки вниманието на жители и гости на морската столица. Карнавалът продължава с концерт на входа на Морската градина с участието на Тони Димитрова и фолклорен ансамбъл „Варна”.

  Там ще бъдат раздадени и наградите на победителите в конкурсната програма. Те ще се оценяват по четири критерия в осем категории от специализирано жури с председател доц. д-р Лидия Петрова, директор на Етнографския музей във Варна. Кулминацията на карнавала ще бъде около 19 часа, когато небето над Варна ще бъде осветено с празнична заря.

  Сувенирни кукерски маски, кукли с народни носии и други произведения на изкуството, ръчно изработени от естествени материали, предлага пък базар на входа на Морската градина. Те са дело на майстори-занаятчии от Трявна, Пловдив и Варна. Пролетният карнавал е част от програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017”.

  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg