И в Добрич джипитата подготвят протест

Бумащината затруднява работата с пациентите

Личните лекари от Добрич, както колегите си на много други места в страната, също предвиждат да излязат на протест. В понеделник те ще решат кога това ще стане, съобщи председателят  на Районната лекарска колегия д-р Галя Василева. 

Националното ръководство на Сдружението на общопрактикуващите лекари вече обяви, че от следващата седмица в страната започват поетапни ефективни протестни действия срещу служебно наложения рамков договор. Те настояват наредбите, заложени в него да се преработят.

В писмото Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила сега действащият договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари /ОПЛ/, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на МЗ и на сдружението, под контрола на премиера, се посочва в писмото.

От сдружението допълват още, че не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни; че са подобрени условията по диспансерно наблюдение на пациентите с хронични заболявания; че бюджетът за ОПЛ ежегодно и значително расте; че въвеждането на пръстов идентификатор ще подобри качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ; че "има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение" и други, пише topnovini.bg.

Според д-р Василева, в тези наредби има много бумащина, което затруднява работата им с пациентите.

"Всяка година с новия рамков договор договаряме нови неща. Идеята тази година той да бъде подписан през април беше именно тази да можем през тези месеци да се постигнат договорености, които да позволят да сключим договор поне за следващите три години, но отново не се случи", обясни д-р Василева.