• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Няколко начина да почетем актьорското съсловие в Деня на театъра
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Криворазбраната цивилизация
  Криворазбраната цивилизация

   

  Честит Ден на театъра!

  На актьорите, режисьорите, сценографите, гардеробиерите, гримьорите, осветителите и разпоредителите! На всички, които са свързани с изкуството за живота от двете страни на сцената!

  Няколко събития ще отбележат Международния ден на театъра във Варна:

  18:00 – изложба “Т – емпатия” на фотографа Веселин Василев – Ротонда, Основна сцена. Среща между хората на театъра от различни поколения с публиката

  Преди това млади театрали ще посрещат гостите с музика на живо и ще поднасят “театрални медали” – стикери с надпис “95 години Варненски драматичен театър”

  19:00 – Послание за Световния ден на театъра от руския режисьор Анатолий Романов – Основна сцена

  Церемония по връчване на наградите “Златна маска” на ДТ “Стоян Бъчваров”. Наградите през тази година са 6 и с тях се удостояват заслужили творци – ветерани

  19:15 – Премиера на “Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников – постановка на Стоян Радев Ге. К. с много ретро очарование и документални препратки към 95-годишната история на Варненския драматичен театър

  Изложбата живопис и сценография “40 от 95” на нашия художник Тодор Игнатов, която бе открита на 12 март, рождения ден на театъра, все още може да се види в партерното фоайе на Основна сцена.

  В галерия “Папийон”, недалеч от Драматичния театър и близо до Кукления театър, също днес в 17 часа изкуствоведката Пламена Димитрова – Рачева ще открие още една изложба на Тодор Игнатов, в която са експонирани негови сценографски макети и костюми.

  27 март е обявен за Международен ден на театъра още през 1961 година от Международния театрален институт (МТИ). Организират се разнообразни национални и международни театрални иницизтиви за отбелязване на събитието. Едно от най-известните от тях е разпространението на Международното послание за световния ден на театъра, традиционно написвано от личност от световна величина, свързана с театъра.

  Първото Международно послание за Световния ден на театъра е написано от Жан Кокто през 1962 година. Тази година автор на посланието е актрисата Джуди Денч. “Световният ден на театъра ни дава шанс да честваме Театъра в неговите милионни форми. Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение; той умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света. Но той е и нещо много повече от това, защото може и да образова”, заяви тя.

  Международният театрален институт е организация, обединяваща хора от цял свят, свързани с театралното изкуство. Институтът е част от системата на ЮНЕСКО. Организацията призовава правителствата на държавите да решават политическите проблеми с политически средства и да се въздържат от употреба на насилие и войни. В Устава на Института от 1948 г. е изрично се подчертава, че сътрудничеството между театралните артисти по целия свят се насърчава от организацията, за да се постигне взаимно разбирателство и мирно съвместно съществуване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg