• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Шостакович и неговите съвременници” открива Европейския музикален фестивал тази вечер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Голям концерт на звезди от Русия и България в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център открива пролетния фестивал на морския град.

  Пианистката Пламена Мангова е в основата на проекта “Шостакович и неговите съвременници”, в който ще прозвучат и творби на Равел, Бритън и Прокофиев.

  Пламена Мангова, Photo: Marco Borggreve
  Пламена Мангова, Photo: Marco Borggreve

   

  Броени часове преди тържественото откриване директорът на фестивала и мениджър на Агенция Елит Мюзик Мария Кондова споделя: “В следващия месец предстои да изживеем заедно емоцията от петте фестивални вечери от XIII издание на нашия форум и аз искрено вярвам, че универсалният език на музиката ще ни даде нова надежда и оптимизъм в сложното време, в което живеем.”

  Първият концерт от програмата на фестивала е посветен на 110-годишнината от рождението на великия руски композитор Дмитрий Шостакович. “Шостакович и неговите съвременници” е проект на ценената по цял свят и обичана от варненската публика българска пианистка Пламена Мангова, която събира съзвездие от европейски музиканти с руски произход, идващи от най-престижните музикални сцени на стария континент.

  Антон Бараховски
  Антон Бараховски

  В първата част на концерта ще прозвучат емблематични произведения на композиторите съвременници на Шостакович Марис Равел, Бенджамин Бритън и Сергей Прокофиев. Пламена Мангова ще си партнира последователно с виртуозният цигулар Антон Бараховски, главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен, с титулувания като “Обой №1 света” Алексей Огринчук, соло-обоист на знаменития Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам и с изключителния руски виолончелист Александър Князев, смятан за наследник на великия Мстислав Ростропович. Той ще дойде във Варна със скъпоценното си виолончело от 18 век, работа на ученика на Страдивариус Карло Бергонци.

  Александър Князев
  Александър Князев

  Във втората част на концерта ще бъде изпълнена последната Симфония №15 на Дмитрий Шостакович – своеобразна равносметка на цялото симфонично творчество на композитора и неговото сбогуване със света. Симфонията ще прозвучи за първи път във Варна в ефектната камерна версия на Виктор Деревянко за цигулка, виолончело, пиано и 13 ударни инструмента. В това изпълнение ще имат изразително присъствие и водещите български перкусионисти Радосвет Кукудов, Снежина Богданова и Добри Палиев.

  Началото на концерта на 27 март е от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна. Билетите са на цени от 15 до 25 лв. с ограничен брой VIP места от 30 лв. Могат да се купят от Билетния център на ФКЦ.

  В продажба са и билетите за всички други концерти от програмата на фестивала, а следващият голям концерт е гастролът на израелския виртуоз на цигулката Шломо Минц с Оркестъра на Класик ФМ Радио на 31 март също в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Билетите за Шломо Минц са на цени от от 15 до 30 лв.

  Posters 500x700.cdr

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg