• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Здравният министър: Може и без общопрактикуващите лекари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  moskov

  “Току-що Надзорният съвет на НЗОК гласува решението, с което допълва Рамковия договор 2015 г. То дава много нови възможности. Завършваме един труден път, след половин час това ще дойде в Министерството да го подпиша и да го изпратя в “Държавен вестник”. Това каза здравният министър след приключване на заседанието на надзорния съвет на НЗОК, на което бе обсъдено Решението за Национален рамков договор.

  “Вследствие на активната политика на Министерство на здравеопазването, на Касата и на Финансовото министерство, на приходните агенции, миналата година близо 200 000 души възобновиха здравните си права”, припомни министърът. По думите му тези пари, които до момента не са били изразходвани по най-ефективния начин, сега могат да бъдат вложени в нови обеми, нови увеличения на цените на клинични пътеки, на процедури, и изследвания.

  Според него с анексите към Рамковия договор от 2015 г. са защитени по максимално добрия начин правата на пациентите и е гарантирана стабилността на самата Здравна каса.

  “Ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат този анекс, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност”, заяви Москов, цитиран от “Фокус”.

  В същото време протестите в бяло продължават. И днес стотици лични лекари се очаква да спрат работа. Недоволството им е срещу новите правила, по които трябва да работят.

  На протест се вдигат джипитата от областите Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч, съобщава НоваТВ. Те са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ. По време на ефективния протест ще бъдат осигурени кабинети, но само за най-спешните случаи.

  Лекарските протести започнаха в понеделник сутринта. Тогава работните си места напуснаха джипитата от областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград.
  Личните лекари в Пазарджик заключиха тази сутрин кабинетите. В областта има 176 общопрактикуващи лекари.

  Протестът не е за заплати, а срещу “нормативния хаос”, недостатъчното пари насочени за извънболнична помощ и липсата на диалог с министерството, заявяват лекарите.

  От Синдикалната федерация на служителите в МВР изразиха подкрепа за протеста на джипитата.

  1 коментар

  1. Милена

   В кметство Приморски предполагам, че си правят вътрешно състезание кой ще вземе повече подкупи за един ден. За тях това е забавление и ежедневие!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg