• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Работодатели, проверявайте изследванията към здравните книжки!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Зачестяват случаите на болни от туберкулоза и самонелоза сред персонала в заведения за хранене


  Собствениците на заведения за хранене да не се доверяват само на здравните книжки на служителите си, а да настояват и за резултатите от изследвания за инфекциозни болести. За това настоя днес шефът на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна д-р Златина Димова. Според нея здравните книжки се заверявали автоматично в поликлиниките и често носители на зарази започвали работа в магазини, барчета и ресторанти.

  В последните няколко месеца все по-чести били случаите на болни от туберкулоза и салмонелоза, което работят в обекти за хранене. По Коледа бил засечен случай на болна от туберкулоза продавачка в доста посещаван павилион за хранителни продукти.

  Архив
  Архив

  Пред представители на туристическия бранш днес Димова поиска от работодателите да обучават старателно персонала и да акцентират върху хигиената при работата с храна. Трябва да се обръща внимание и на обработката на кухните, откритите барове и барбекютата, за да се избягват болести, причинявани от вредители, каза тя.

  Междувременно за все по-многобройни случаи на по-тежките форми на туберкулоза информира и д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” към Регионалната здравна инспекция. Новозаразените като обща бройка намаляват, но все по-чести са мултирезистентните форми на туберкулоза – с много лекарства, с трудно лечение. Туберкулозните бактерии стават по-устойчиви към основните лекарства, с които се лекува заболяването”, каза още д-р Анка Баева пред радио “Фокус”.

  Сред новозаболелите през миналата година има две деца до 4 години и двама ученици. Иначе най-често болните са безработни, следвани от групата на хората в пенсионна възраст.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg