• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бъдещата тол система – който кара и руши повече, ще плаща повече
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©bTV
  ©bTV

   

  Лиляна Павлова обясни бъдещата тол система, кого ще засегне тя, кой ще плаща винетки и кои пътища ще останат безплатни

  Вече сме готови с изискванията към бъдещата тол системата. Таксата за изминато разстояние ще се плаща само от тежкотоварните автомобили и тези над 3,5 тона. Леките автомобили и превозните средства под 3,5 т ще плащат електронна винетка.

  Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

  Предлагаме малките републикански пътища – тези, които водят към едно-единствено населено място или по които няма никакъв транзитен трафик, да останат извън системата за заплащане, добави тя. Безплатни ще са 3000 км малки пътища 3000 км и 20 хил. км общински пътища.

  Сменяме модела, във фокуса на системата за плащане влизат големите магистрали и пътищата от I, II и III клас и който кара и руши повече, ще плаща повече, обясни министърът. Така минаването през България вече няма да се минава за 10 лв, а 50 – 70, колкото струва и преминаването през Сърбия, например.

  редлагаме и друго – електронната винетка ще важи за пълна година, а не за календарна, посочи Павлова. Министърът показа и карта, на която са отбелязани бъдещите броячи и камери за замерване на преминаването и обясни как ще става това.

  За леките коли „камерата сканира номера и в системата автоматично излиза дали е платена винетката или не е. Ако не е, автоматично се генерира глоба“.

  За тежкотоварния трафик ще има рамки със сензори – от една страна по номера ще се установява дали водачът в платил толтаксата за изминато разстояние, а сензорите ще засичат тонажа, „за да може да плати в максимална степен таксата“ за изминатия път.

  Тол системата няма да струва допълнително пари на данъкоплатеца, увери Павлова. Обществената поръчка за избор на изпълнител е с отложено плащане, т.е. той ще изгради системата за своя сметка, а парите за нея ще дойдат впоследствие от винетките и толтаксите.

  Поръчката ще бъде обявена през април. В останалите държави изграждането на такава система се случва средно за 12 – 18 месеца, значи след около година може да започнем да внедряваме нашата, каза Павлова.

  1 коментар

  1. Fox81

   Със сигурност няма да стане по- евтино. В нормалните държави тези такси са включени в горивото, повече наливаш повече плащаш!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg