• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Как да се храним правилно по време на пости
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Великденските са най-дългите и най-строгите

  В продължение на седем седмици освен месото и млечните продукти от менюто се изключва рибата, а в някои дни – и растителното масло. Но ограниченията в храната не са най-важното. При постенето най-важен е духовният компонент, без който постите се превръщат в обикновена диета.

  Архив
  Архив

  Предлагаме ви няколко важни правила, които ще ви помогнат да се храните пълноценно и да не прибавите килограми по време на Великденските пости.

  1. Не бъркайте “глад” с “апетит”

  Постите са най-подходящото време за това да се научим да различаваме глада от апетита. Отнасяйте се към храната като към необходимост, а не като най-простия /и работещ!/ начин да си доставите удоволствие или да си оправите настроението.

  2. Не преяждайте

  Забраната за блажна храна не означава, че може в неограничени количества да поглъщаме банани и ябълки. Обемът на порциите трябва да си остане в границите на нормалното – не повече от 400 г /по-добре е 300-350/ за едно ядене. Интервалите между отделните хранения да са не по-малко от 2 , а още по-добре – 2,5 часа.

  3. Намалете количеството на простите въглехидрати

  В стремежа си да направим постните ястия по-засищащи често наблягаме на тестените изделия и “разрешените” десерти. Всичко това води до натрупване на прости въглехидрати – главните виновници за излишното тегло. Помнете: за ден диетолозите препоръчват не повече от 120 килокалории прости въглехидрати. Можете да ги замените с макарони от твърди сортове пшеница.

  4. Включвайте в менюто си продукти, богати на растителни белтъчини

  Белтъчините са важен компонент в храната, не случайно другото им название е протеини – от гръцкото protos – първи. За разлика от месото, рибата, яйцата и млякото, в продуктите от растителен произход, богати на белтъчини, отсъства една от незаменимите аминокиселини. Затова е важно не само да включим в менюто си продукти, богати на растителни белтъчини, но и правилно да ги комбинираме. Едно от идеалните съчетания е ориз с бобови. Фасулът, грахът и лещата не съдържат метионин, но затова пък в тях има много лизин, а именно той не достига на ориза. Заедно те ще се превърнат в източник на всички необходими аминокиселини за синтеза на собствените протеини в организма.

  Пълният комплект от аминокиселини и в достатъчно количество се съдържа в следните продукти: елда /13 г белтъчини на 100 г сух продукт/, киноа / 14 г белтъчини на 100 г продукт/, соя / в 100 г тофу – 8 г белтъчини/.

  5. Яжте повече зеленчуци

  Прибавете към традиционните зеленчуци / картофи, цвекло и моркови/ по-рядко използваните броколи, цветно зеле, спанак и български пипер – всички те са богати на целулоза. Пригответе от тях крем супи или ги сварете на пара и ги поднесете за вечеря, допълвайки с продукти, богати на растителни белтъчини.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg