• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Всеки трети ученик във Варна е пробвал дрога
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Младежи взимали стимуланти преди да се качат в колата, за да изпаднат в еуфория

  Всеки трети ученик от IX-ти и X-ти клас във Варна е пробвал наркотик поне веднъж в живота си. Това показва проучване за употребата на наркотични вещества сред подрастващите. Всеки четвърти е взел дрога през последната година, а около 16% – през последния месец. 8% от анкетираните разкриват, че са употребили марихуана между 1 и 4 пъти през последния месец, а 5% – повече от десет пъти. Всеки десети пък споделя, че може да пуши марихуана през следващите месеци.

  Марихуаната продължава да е най-разпространеният наркотик сред подрастващите. На второ място се нареждат стимулантите като амфетамини, екстази и кокаин, а на трето хероинът, информира д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция по превенции на кръгла маса за тенденциите в употребата на наркотични вещества сред децата и младите хора. 20% от учениците твърдят, че са употребили законен заместител на наркотик. Става въпрос за билкова смес, обработена със синтетично вещество, която обаче води до тежка интоксикация.

  Не по-различна е ситуацията при изследваните пълнолетни лица. Всеки четврти е пробвал дрога поне веднъж, 12% – през последната година, а през последния месец – 7 на сто. 3% от изследваните са пушили марихуана между 1 и 4 пъти през последния месец, а 2% – над десет пъти.

  Анкетираните лица на възраст от 18 до 30 години заявяват, че са опитали за първи път наркотично вещество между 18 и 22 години. 15% от пълнолетните лица подкрепят легализирането на марихуаната, а при учениците едва всеки четвърти смята, че тя трябва да остане незаконна.

  Най-често младите хора посягат към дрогата от любопитство и желание да опитат нещо непознато, за удоволствие или от скука. Младежи пък взимали кокаин, смесен с алкохол, преди да се качат в колата, защото така изпадали в еуфория и се чувствали безсмъртни. В резултат развивали твърде висока скорост, а си мислели, че карат с 40 км/час.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg