• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Днес е кръстопоклонна неделя
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Имен ден празнува Нели


  Третата неделя от Великия пост е ден, в който специално се покланяме на един от най-ярките символи на нашата вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен. Той се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма. Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението.

  По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя.

  Ако Благовещението – благата, радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син, е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение. Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, вярват и ще вярват в Него.

  Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст.

  Два пъти в годината Православната църква поставя Христовия кръст в центъра на своето богослужение. Тези два празника разполовяват годишния кръг на две. Единият празник е днес – в средата на Великия пост, а другият – на 14 септември.

  Имен ден празнува Нели – древногръцко име, което означава светла.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg