• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ако ще почивате на море, побързайте с резервацията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вече няма свободни места заради голям ръст в записванията на чужди туристи

  Продажбите на туристическите пазари до момента сочат, че в България този сезон ще има поне 20% повече летовници. Около 15 милиона от традиционно почиващите в Турция, Египет и Тунис, това лято няма да отидат там, но ние нямаме база, за да посрещнем голяма част от тях. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Нова телевизия. Той подчерта, че в родните черноморски курорти през юли и август няма да има места.

  varna18

  “Ако тази година не напълним морето, не знам кога ще успеем. Международната ситуация е изключително благоприятна”, заяви Георги Рачев, член на Асоциацията на туристическите агенции. “Имаме ръст на записванията в почти всички западноевропейски страни, има ръст и в записванията от Източна Европа. Очаква ни хубав сезон”, смята той.

  България е малък пазар. Страната ни предлага едва 1% от почивките в Европа, отбеляза Драганов. Предварителните продажби на туристически пакети за тази година вече са с 20% повече, отколкото през миналата, а при руските туристи увеличението може да достигне 25%. Стотици руснаци, обаче, имат вече свои летни жилища в България. 300-400 хиляди руснаци идват, но само половината се записват в хотелите. Останалите ползват собствените си домове.

  Планинските курорти във вътрешността на страната, собствениците на къщите за гости и на каменни къщи получават голям шанс тази година. Голяям интерес има и сред чуждестранните туристи, които търсят гурме дестинации. Хит сега е бавното готвене, стана ясно още от думите на Драганов.

  Климатологът Георги Райчев, който работи и като туроператор, обясни че най-рано резервациите си правят жителите на Западна Европа, докато в източната част по традиция почивките се договарят в последния момент.

  7,5 млн. туристи са посетили миналата година България. Румънците и гърците са били по около един милион, а турците и македонците – по половин милион. Това означава, че огромната част от туристите у нас са от съседните ни страни. Те обаче не носят големи приходи, тъй като реализират само по една-две нощувки. „В същото време това е сигурен и много мощен пазар – нашите съседи“, каза Райчев.

  В глобален план има нововъзникващи пазари като търсене за пътуване. Сред тях са Иран, САЩ, Канада, страни от Южна Америка, както и Китай.

  От Китай идват доста състоятелни хора, които вече няколко пъти са посетили Европа, били са в Париж и Лондон и търсят други интересни и по-спокойни места.

  Рачев призова бизнеса все пак да продава хотелската база с повишено внимание, заради терористичните нападения в Европа. Големият проблем е и т. нар. дублиране в хотелите. „Когато базата е продадена 150-170%, вече става опасно“, каза Драганов. Ако всички потвърдят резервациите си, може през лятото за едно място в хотела да се явят двама туристи с изрядни ваучери, а там вече да е настанен трети.

  Направете резервация за лятната си почивка тази година, колкото се може по-рано. В периода 25 юли – 20 август ще бъде много трудно да се намери свободно място, предупреди Драганов българските туристи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg