• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Осветиха кръста на Царския манастир на Караач Теке
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Така започна превръщането му в съвременен археологически църковен музеен образователен център „Царски манастир „Св. Богородица”


  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи днес молебен пред кръста в Царския манастир „Св. Богородица” в местността “Караач теке”.

  Денят е специално избран – в Неделя кръстопоклонна Православната църква чества Светия и животворящ кръст Господен и го поставя в центъра на храма, като извор на сила, любов и надежда във времето на постния подвиг.

  С откриването на кръста при разкопките на манастира започна възраждането на това място и превръщането му с общите усилия на Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна в съвременен археологически църковен музеен образователен център „Царски манастир „Св. Богородица”.

  12931071_10207359310360165_8526927964611952267_n

  Раннохристиянският манастирски комплекс се намира в местността “Караач Теке” – в селищно образувание “Пчелина” над кв. “Възраждане” във Варна.

  През 2015 година се навършиха две важни годишнини – 1150 години от Покръстването на България и 1130 години от успението на св. Методий и пристигането на учениците на светите братя в България. В чест на тези паметни събития, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в Царския манастир „Св. Богородица” край Варна на 23 декември 2015 година беше издигнат 8-метров дървен кръст.

  Царският манастир “Св. Богородица” е бил най-големият извънстоличен духовен център на България. Той е построен в края на 9 век и просъществува до 11 век. За това свидетелства украсата и откритият скрипториум – една от най-големите средновековни сгради в България от 10 -11 век. Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала огромна книжовна дейност – превод и преписване на християнски книги от гръцки на български. В района на манастира е намерен печат на св. княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и на цар Симеон.

  През ноември миналата година държавата предостави на Община Варна манастира в Караач Теке, заедно Аладжа манастир, Римските терми, археологическия комплекс в местността Джанавара и Варненския некрополът. Емблематичните за Варна туристически обекти са предоставени за стопанисване за 10 години. Така общината ще може да кандидатства с проекти за реставрация, укрепване и туристическа инфраструктура.

  Какво има на Караач теке вижте тук

   

  1 коментар

  1. Нана Петрожки

   Ужас! за какъв чеп ви е този кръст бе?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg