Учебниците за първи и пети клас ще са готови до 10 август

Обеща заместник-министърът на образованието Диян Стаматов

Учебниците по всички предмети за първи и пети клас ще са готови до 10 август, но тяхното оценяване от учителите ще се извърши през септември и октомври, заяви пред БНР заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. "С влизането на новия Закон за училищното и предучилищното образование към 10-ти август издателите ще са готови с предлагане за оценяване от цялата учителска гилдия на учебниците. Август месец не е период, в който учителите са на работа. Именно поради тази причина септември и октомври са месеците, в които ще стане реалното оценяване и пригодност на учебниците. Това, че тогава вече ще е започнала учебната година не е никакъв проблем", поясни Стаматов.


Пред учители в събота министърът на образованието Меглена Кунева призна, че учениците от първи и пети клас ще започнат на 15-ти септември с нова учебна програма, но със стари учебници. Изключително важно е учебникът да отговаря на всички изисквания и да е напълно законен, подчерта Стаматов. Той уточни, че учителите ще имат време да избират по кой от учебниците да преподават до ноември месец, като се очаква от втория учебен срок да преподават по новите учебници. Новата учебна година ще започне със старите учебници, като към тях ще се изготвят приложения към новите програми.


Диян Стаматов съобщи, че е започнала подготовка за квалифициране на учителите, които преподават в първи и пети клас. "Целта е новите промени да стигнат до всеки един от учителите и това как те биха могли да бъдат приложени лесно без никакви проблеми", каза още Стаматов.


По повод опашките пред столични училища за записване на първокласници заместник-министър Стаматов посочи, че процесът отдавна е децентрализиран. "Подобни опашки има пред сравнително малко учебни заведения и то там, където е засилен интересът през последните няколко години. Връщане назад към централизирания вариант за записване в първи клас няма да е удачно в момента. По-скоро посоката на мисъл за разрешаване на този проблем трябва да бъде свързана с популяризиране дейността на тези училища сред другите, за да няма наплив само пред едни и същи", коментира той. Промени при държавните зрелостни изпити преди самото им провеждане би довело до неравнопоставено положение на зрелостниците, смята заместник-министърът.