• Варна
  7°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s E
  Непълнолетен изнасилвач и убиец пак поиска да излезе от ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Според съда има реална опасност да извърши ново престъпление

  Варненският апелативен съд отказа да измени задържането под стража на 15-годишния Ахмед Дж., разследван за изнасилването и убийството на 74-годишна жена, както и за блудство с непълнолентно момиче. Защитата на младежа е поискала по-лека мярка за втори път в рамките на четири месеца, след като в края на март Окръжният съд в Търговище е отказал да изменени процесуалната мярка за принуда.

  Непълнолетният обвиняем се разследва по досъдебно производство на Следствен отдел при ОП Търговище затова, че на 20 април 2015 г. в близост до с. Гагово и град Опака, чрез употреба на сила изнасилил 74-годишна жена от Попово, като деянието е било съпроводено с причиняване на средна телесна повреда. След това по особено мъчителен начин умишлено умъртвил възрастната жена. Законът квалифицира престъплението като особено тежък случай. Ахмед е привлечен като обвиняем и затова, че седем месеца по-късно – на 20 ноември миналата година, в същото село извършил блудствени действия с употреба на сила по отношение на 14-годишно момиче.

  Проверят се данни и за други жертви на сексуално насилие от страна на обвиняемия. Варненският апелативен съд прецени, че съдът в Търговище внимателно и изчерпателно е обсъдил всички събрани доказателства. Деянията, за които младежът се разследва, са с изключително висока степен на обществена опасност. Възрастната жена е била с тежка деменция. Въпреки, че Ахмед вече е бил разпитван като заподозрян при разследването на изнасилването и убийството, той извършил и второ брутално посегателство над 14-годишно момиче, което е с 95% инвалидност.

  Събраните в хода на разследването материали и доказателства, резултатите от ДНК експертизата, от биологичната експертиза и другите веществени доказателствени средства обосновават и за този съд предположението, че непълнолетният е автор на тежките престъпления. С оглед на характера на деянията и строгостта, с които законът ги санкционира, съдът намира, че има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление.

  Както първата, така и втората съдебна инстанция не пренебрегват твърденията на защитата, че Ахмед има психически проблеми и се нуждае от специализирано лечение. В своето определение Варненският апелативен съд записа, че психичното здраве на обвиняемия трябва да е обект на изследване. Задължение за това имат органите на досъдебното производство.

  Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърди ареста на непълнолетния Ахмед Дж., е окончателно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg