• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Туроператор поиска туристическа полиция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Да бъде създадена туристическа полиция, поиска собственичка на туроператорска фирма. Според нея функционирането на звеното трябва да е регламентирано в Закона за туризма. Единствено по този начин ще бъдат предотвратявани и санкционирани нарушения при организиране на екскурзии, заяви жената, която потърси съдействие от варненския депутат от ГЕРБ Даниела Панайотова.

  Снимка: ПП "ГЕРБ"-Варна

  Собственичката на туроператорската фирма даде пример със случай, при който директорка на детска градина поискала оферта за екскурзия за персонала. След като туроператорът я подал, директорката не пожелала да се възползва от нея и заявила, че сама ще организира пътуването, като сключи договор с превозваческа фирма и прескочи туроператорската.

  Варненката изрази несъгласие и с Наредба № 2 на Министерството на образованието, според която детски ученически отдих и туризъм се организират и провеждат от детска градина, училище или обслужващо звено, самостоятелно или въз основа на договор, сключен между директора и туроператора. „Как е възможно това, значи всеки, който пожелае, има право без лиценз на туроператор да организира и провежда екскурзии”, коментира жената.

  Тя разясни, че тази наредба е в разрез с чл. 79 от Закона за туризма, който гласи, че това може да се случи единствено на базата на сключен договор между туроператора и директора на детската градина. Друг красноречив пример от практиката и е организиране на екскурзия до Румъния – бонус за персонала след края на сезона, от главен готвач.

  „Схемата отново е същата – инициаторът на пътуването сключва договор само с фирма превозвач, но групата, която вози, няма договор с туроператор. Ако ги спре пътна полиция шофьорът е изряден, но не дай си Боже да стане инцидент, кой носи вина?”, добави представителят на туроператорската фирма. И посочи, че в Турция, например действа туристическа полиция и глобите, които налага в подобни ситуации, предотвратяват тази порочна практика масово да се пропуска туроператорската фирма заради спестяване на комисионни.

  1 коментар

  1. един

   Ами ако аз и моите колеги искаме да се организираме и да идем да почиваме някъде, трябва ли понеже сме група да отидем при туроператор? Или ако имам голямо семейство и наема микробус? Не може значи, трябва да ида при госпожата. Да изискват застраховки в определени условия, а не туроператорски глупости!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg