• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  7 ръкописа се борят за най-добър нов български роман
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  (Oтляво надясно): проф. Ивайло Знеполски, Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев | Снимка: Корпорация “Развитие”

  Журито на конкурса “Развитие” оценява рекордните 118 текста

  7 български романа са номинирани за голямата награда на литературния конкурс за непубликуван български роман „Развитие”. Тази година авторитетното жури в състав – председател проф. Ивайло Знеполски и членове писателят Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев, имаше нелеката задача да избере най-качествените текстове от рекордните за конкурса 118 подадени ръкописа.

  Текстовете впечатлиха журито с изключително доброто си ниво и разнообразна тематикa и експертите решиха да номинират за финалния етап на конкурса не пет, а седем ръкописа. Това са „Светата Кръв” на Антон Баев, „Остров Крах” на Ина Вълчанова, „Театрален гамбит” на Волен Митев, „Невидими” на Наталия Делева-Мързева, „№ 9″на Нора Пенчева, „За това, което се случва между двама” на Юлия Раданова и „Сайтът на един тийнейджър” на Александър Томов.

  Номинираните романи дават една много ясна картина за развитието на различните начала и тенденции в българската литература, сподели при представянето им Георги Господинов. Председателят на журито проф. Ивайло Знеполски изрази задоволството си, че благодарение на конкурса пред него се раждат новите български писатели, които имат потенциала да определят облика на българския роман в бъдеще.

  Официалната церемония по награждаване на победителя в конкурса ще се състои на 21 април. Победителят ще получи парична награда в размер на 7000 лева и кристална статуетка на Корпорация „Развитие”. Спечелилият ръкопис ще бъде издаден скоро след обявяване на финалните резултатите.

  Националният конкурс „Развитие” е изключителна възможност както за младите български таланти да бъдат забелязани от широката публика, така и за доказани имена от писателската общност, техни ръкописи да бъдат издадени и да придобият широка популярност. Конкурсът съществува от 1996 година насам. В неговото жури са били авторитети като Блага Димитрова, проф. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Валери Стефанов, Алек Попов. „Развитие” е причина творби като „Естествен роман” на Георги Господинов и „Майките” на Теодора Димова да бъдат издадени за първи път. Сред носителите на наградата са и Владимир Зарев, Димитър Бочев, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Христо Карастоянов и др.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg