• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пет номинации “Аскеер” за варненските театрали
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Две са за Кукления театър, три – за Драматичния, обявяват победителите на 24 май

  Вера Стойкова в “Пурпурният остров”

  Пет номинации за театралните награди „Аскеер” 2016 получиха варненските театрали. Две от тях са за Кукления театър и неговата мощна актьорска трупа. Отличени са две от най-популярните и обичани актриси в морския град – Вера Стойкова и Диана Цолевска. И двете номинации са за участието им в един от най-обсъжданите спектакли на сезона – “Пурпурният остров” по Михаил Булгаков, постановка на режисьора Теди Москов. Любопитен факт е, че и двете актриси играят мъжки роли, в които разгръщат огромния си драматичен и комедиен талант.

  Вера Стойкова е отличена за водеща женска роля – на Генадий Панфилович – театрален директор в „Пурпурният остров”, а Диана Цолевска за поддържаща женска – на Никанор Метелкин – помощник-режисьор. Хитовият спектакъл – първа постановка на пиесата на Булгаков у нас, се играе винаги пред препълнени зали. Наскоро обра овациите и на софийската публика в Театър “Българска армия”. За актьорската игра в постановката си Теди Москов признава: “Само с тази трупа можех да направя тази пиеса, поради чудесния контакт, който имаме. Искам да покажа невероятните възможности на куклените артисти в един много труден текст – не поради сложността на идеите, а поради ужасяващия темпоритъм, в който се развива всичко, както и необходимостта от полифонични театрални действия. И съм благодарен, трупата играе наистина блестящо.”

  "Пурпурният остров"
  “Пурпурният остров”

   

  „Пурпурният остров” е четвъртата съвместна работа на именития режисьор и трупата на Варненския куклен театър. И в тази постановка Теди Москов предизвиква варненските куклени актьори да надскочат традиционните представи за разделение на театрите на куклени и драматични, като ги въвлича в екстремни драматични превъплъщения.

  Три номинации има постановката на Драматичния театър “Кавказкият тебеширен кръг” от Брехт, режисирана от Маргарита Младенова. Спектакълът ще се бори за награда в категориите сценография, костюми и музика.”Кавказкият тебеширен кръг” има и две номинации за наградата „Икар” 2016 – за режисура на Маргарита Младенова и за водеща роля на Стоян Радев.

  Носителите на наградите „Аскеер” за постижения в театралното изкуство за 2016 г. ще станат известни вечерта на 24 май – празника на българската култура, на официална церемония в театър „Българска армия”.

  1 коментар

  1. avgustin

   а така ,а така!!!!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg