Кабинетът подкрепи намалението на таксите на роуминга

Общество

06-04-2016, 14:33

Снимка:

jornaldeportugal.pt

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кабинетът подкрепи намалението на таксите на роуминга

В проекта са определени санкции за доставчици, за които се установи, че блокират, забавят, променят, ограничават, упражняват намеса, влошават качеството или дискриминират

Правителството одобри промени в Закона за електронните съобщения. С измененията и допълненията ще се гарантират възможностите за прилагане на планираните действия в Регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за еднакво и недискриминационно третиране на трафика при предоставянето на услуги за достъп до интернет и за защита на съответните права на крайните потребители, съобщават от правителствената пресслужба.

Регламентът предвижда премахване на надценките на дребно за регулирани роуминг услуги (гласови изходящи повиквания, SMS, данни вкл., MMS). Съгласно регламента, от 30 април 2016 г. таксите за роуминг на дребно (без ДДС) не могат да надвишават 0.19 евро на минута за обаждания (гласови изходящи повиквания), 0.06 евро за SMS и 0.20 евро за потребен мегабайт интернет. От 15 юни 2017 г. българските потребители ще плащат за ползването на тези услуги на национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват т.е., без надценки.

В проекта са определени санкции за доставчици, за които се установи, че блокират, забавят, променят, ограничават, упражняват намеса, влошават качеството или дискриминират специфично съдържание, приложения или услуги достъпни чрез интернет.

Държавите-членки са длъжни да приемат разпоредби относно въвеждането на пропорционални, ефективни и възпиращи санкции, в случай на нарушения на регламента, както и да вземат всички необходими мерки, за да гарантират неговото прилагане.