• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Транспортният министър на разпит в прокуратурата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Транспортният министър Ивайло Московски е извикан на разпит. След разкритията за корупционни схеми в ДАИ и арестите на шефа на агенцията и нейни служители, Московски ще трябва да отговаря на въпросите на прокуратурата.

  Разследва се корупционна схема за купуване на книжки и незаконно издаване на транспортни лицензи, в която са участвали шефът на „Автомобилна администрация” и няколко служители. Те все още са в ареста.

  Трябва да стане абсолютно ясно на всички в тази държава, че политиците трябва да спрат да се месят в професионалните дейности. Това каза пред bTV бившият транспортен министър Данаил Папазов във връзка с корупционните скандали в ДАИ.

  Той призна, че също е бил обект на натиск: „от регионалните ръководства на управляващите партии – да се назначават хора, които много често нямат нищо общо с автомобилната администрация”. Папазов призна за няколко подобни искания – във Враца, Хасково, Плевен и Кюстендил.

  Ексминистърът посочи, че е парирал натиска като е въвел конкурсното начало, но и призна, че не може да твърди, че това е сложило край на нарушенията.

  По отношение на арестувания сега шеф на ДАИ Цветелин Цветанов, Данаил Папазов разказа, че е имало съмнения за качеството на работата му като шеф на администрацията в Плевен. „Още тогава имаше сведения, че има нарушения главно в изпитите за шофьори. Имаше такива сведения, макар че нямаше абсолютно доказани данни и заради това ръководството на ДАИ в лицето на г-н Димитър Ганев го освободи”, разказа бившият министър.

  Той припомни, че когато влязъл в транспортното ведомство също имало акция срещу завареното ръководство на ДАИ, която довела до смяна на шефове, реорганизация и разследване, като обаче последното не довело до особен резултат.

  Според него сегашният министър на транспорта Ивайло Московски вероятно не е запознат в детайли със случващото се в автомобилната администрация, но все пак е задължен да се интересува от всичко, ставащо в системата на МТИТС.

  В студиото на „Тази сутрин” независимият депутат Велизар Енчев припомни, че още в края на миналата година е изнесъл повечето смущаващи факти за работата на Цветелин Цветанов чрез въпрос към Ивайло Московски. Народният представител използвал информация от протестиращия срещу корупцията в ДАИ Николай Колев – Босия, главния секретар на агенцията Войновски и гонения на няколко пъти Иво Кръстев.

  Министърът обаче неглижирал темата, а председателят на парламента Цецка Цачева категорично забранила на Велизар Енчев да кани Босия в парламента за пресконференция.

  Народният представител смята, че Ивайло Московски не е пряко отговорен за корупцията в ДАИ, но носи отговорност като принципал. По същия начин, по който премиерът носи отговорност за министрите си и би трябвало да следи парламентарния контрол.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg