• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цигуларят Шандор Яворкай екзалтира варненци навръх Цветница
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Световно известният цигулар Шандор Яворкай ще гостува във Варна навръх Цветница. Неговото изпълнение щe бъде съпроводено от „Камерата Орфика“ под  палката на Амори дьо Клозел – изявен френски диригент и композитор на  оркестрова, камерна и филмова музика. Концертът в морската столица е част от цикъла за класическа музика “Солисти-интерпретатори”, иницииран и организиран от любимия на публиката виртуозен цигулар проф. д-р Марио Хосен.Shandor Javorkai

  Шандор Яворкай е роден през 1976 г. в Унгария в семейство на музиканти. Учил е цигулка във Виенския университет по музика и сценични изкуства в класа на проф. Фришеншлагер и е лауреат с  множество световни награди в областта на музиката. Обявен е за „Артист на годината от Жюнес Мюзикъл Австрия“ за 2010-та. Запомня се като изпълнител и интерпретатор, който в  следствие на яркия си артистичен стил винаги е посрещан от аудиторията горещо и пламенно. Концерт майстор и солист на Европейската филхармония Яворкай винаги спонтанно екзалтира слушателите, очарова с артистичния си подход и оригинални импровизации, и естествено провокира емоционални приветствия и от критиката.

  В празничната програма на 24-ти април във Фестивален и конгресен център Шандор традиционно ще поднесе своите интерпретации на добре познати произведения, а именно – Камий Сен-Санс „Интродукция и рондо капричозо“ и Виторио Монти „Чардаш”. Унгарският танц е любим момент в неговите музикални прояви, който той свири бравурно, ярко и образно. Всичко това е продпоставка за едно запомнящо се преживяване в деня на празничната Цветница.

  В другата част от програмата на концерта, ще чуем музика на значими еврейски композитори  – „Пет пиеси за струнен оркестър” на композитора Ервин Шулхоф и Камерна Симфония No 1 на Моисей Вайнберг. Да се почетат автори с еврейски произход е една  историческа и уникална тема не само за България, но и за света, която вече се е превърнала в традиционно честване. В Западна Европа регулярно се провеждат подобни музикални прояви с творби на еврейски композитори и изпълнители, като този концерт  е част от турне – на 28-ми април във Виена, на 26 април в София, а преди това на 24-ти април във ФКЦ-Варна .

  Всички, които са заинтересовани от темата за еврейските композитори, предстои да видят и уникален снимков материал в придружаващата експозиция, експонирана непосредствено преди концерта във фоайето на ФКЦ-Варна. В нея ще бъдат изложени документирани музикални състави и творци от времето на втората световна война в едно непосилно и в същото време силно състояние на духа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg