• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Община Несебър: Строителството край Иракли е законно
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Строежът на Иракли, 7.04.2016, кадри от дрон

   

  Кадри от Иракли, заснети с дрон, разкриха усилена строителна дейност на плажа. Видеото бе заснето от Кирил Йорданов. Мястото се намира на 500 м от плажа на Иракли, и по-конкретно на плажа Вая. Тук се строи ваканционно вилно селище, което според разрешението за строителство, ще се състои от девет едноетажни ваканционни бунгала, пет двуетажни и басейни.

  Самият строеж започна в края на 2012 г. След като бяха получени сигнали от екозащитници само няколко месеца по-късно, в началото на 2013 г., строежът бе спрян. От няколко седмици обаче има сигнали в регионалната екоинспекция, че се строи на терен. Дали става въпрос за ново строителство или за довършване на стария обект все още никой не може да каже. В телефонен разговор собственикът на обекта увери, че се извършват довършителни дейности.

  “Сигналът е постъпил на 21 март. От приложения снимков материал установихме, че става въпрос за строежа, който вече е стартирал. Изпратихме писмо до Община Несебър, с което поискахме информация дали има нови разрешения за строеж. До момента нямаме отговор. Документално са събрали информация, но предстои проверка на терен. След това ще получим и официален отговор от общината”, обясни в сутрешния блок на НОВА ТВ Детелина Иванова, главен инспектор в РИОСВ-Бургас.

  „Ако строителството е в рамките на издадените разрешения за строеж, то се явява законно”, уточни тя. До момента обаче има и решение на съда, което сочи, че строителството е законно.

  „Уточнявам, че става въпрос за строителство, което се намира в близост до плаж Вая, а не Иракли. Проектът ще бъде изпълнен точно по начина, по който е одобрен и при параметрите, които са заложени в него. Те са съобразени с факта, че част от строителството попада в зона А, където няма забрана. Строителството се извършва на мястото на бивши лагери, където е имало около 400 почиващи човека. Нека се разграничат защитените територии Иракли и Емона от защитената зона, в която сме ние”, обясни адвокатът на собственика на обекта Мима Кънева.

  Община Несебър: Няма нарушения на строителния обект до плажа Иракли

  Това показа проверката на отдел Контрол на строителството към Община Несебър.

  В обекта се извършвали единствено довършителни работи и нямало излизане извън посочените в строителното разрешение параметри.

  До проверката се стигна, след като на 21 март тази година е подаден сигнал в РИОСВ-Бургас за извършване на строителни дейности в обекта, който преди три години бе спрян със заповеди на РИОСВ и РДНСК-Бургас.

  След обжалване от страна на инвеститора съдът отмени забраните и в момента фирмата извършва разрешените по закон дейности.

  Вижте кадрите, заснети с дрон, в репортажа

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg