• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Не успяха да пласират непознат наркотик, който се дъвче
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Дрогата се нарича кхат и е пристигнала от Етиопия

  Непознат за страната ни наркотик, предназначен за дъвчене, е заловила полицията. Наркотикът се нарича кхат и е пристигнал от Етиопия. Общото му количество е 28 килограма, предаде Нова телевизия. Дрогата е намерена в две пощенски пратки, пристигнали на летище София. Във всяка една от тях е имало по 14 килограма от наркотика, който се извлича от екзотични растения и има психотропно действие.

  Получателят – 21-годишен мъж от Пловдив е задържан и срещу него вече е повдигнато обвинение. Наркотикът е бил предназначен за разпространение в страната ни. Според експерти, неговата стойност е над 1 милион лева.

  Кхатът е забранен за страните от ЕС, но се отглежда свободно в Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен. „Това наркотично вещество обикновено се дъвче, има качеството на амфетамин, стимулант е. Може човек да не се храни дълго време и да консумира само кхат и затова по-бедните народи от Източна Африка го използват по цял ден”, коментира Стефан Бакалов от митническия отдел за борба с наркотрафика.

  Пратките с кхат обикновено се декларират като чай от Кения и Етиопия. „През последната една година сме задържали около 900 кг от този наркотик”, съобщи Стефан Бакалов. Досега обаче той не е бил предназначен за българския пазар, а е бил обект на трафик към Белгия и Холандия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg