• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненски киноман влиза в журито на фестивала във Венеция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варна може да номинира трима кандидати

  Снимка: hello.bg/ Кадър от 71-ят кинофестивал във Венеция
  Снимка: hello.bg/ Кадър от 71-ят кинофестивал във Венеция

  Варна ще има свой представител в журито на международния кинофестивал във Венеция 2016. Това става възможно благодарение на инициативата на Европейския парламент, Наградата LUX, Венецианските дни и „Европа Синемас“ – 28 пъти кино. Като част от пан-европейската верига киносалони „Европа Синемас“ Фестивалният и конгресен център може да номинира трима кандидати за младежкото жури на тазгодишното издание на доайена на европейските кинофестивали. В него ще влязат 28 млади зрители – по един от всяка страна на Европейския съюз.

  Кандидатите трябва да са на възраст от 18 до 25 години и да ползват свободно говоримо и писмено английски, тъй като това ще е работният език на журито. В задълженията им, освен да изгледат и оценят всички филми от програмата на Венецианските дни и състезанието за наградата LUX, влиза и участието им в дискусии и кръгли маси, срещи с изтъкнати творци на филмовото изкуство, ежедневно поддържане на специален блог на младежкото жури и авторски материали за страниците на „Европа Синемас“ в социалните мрежи.

  За целта те трябва да бъдат във Венеция от 30 август до 11 септември, когато ще се състои 73-тото издание на фестивала. Разноските за самолетния билет и престоя във Венеция на одобрения кандидат ще бъдат поети изцяло от Европейската комисия и „Европа Синемас“. В замяна на това те ще очакват той да бъде посланик на техните идеи пред младите кинозрители на своята страна и да участва в различни инициативи за популяризирането на европейското кино поне до следващия венециански фестивал.

  За да бъдат избрани кандидатите трябва да докажат, че са пристрастни към европейското кино и разбират езика на седмото изкуство. Освен биографията си във формуляра за кандидатстване те ще трябва да опишат три сцени от филми, които са им направили силно впечатление, да съставят кратък отзив за филм, излязъл по киноекраните напоследък, както и да класират от 1 до 5 място най-добрите за тях филми от 2015/2016 година. И да намерят достатъчно ярки думи, за да убедят комисията, че тъкмо тяхната кандидатура е точният избор.

  Предложението е публикувано на уебсайта на ФКЦ и на страницата му във Facebook, както и на страницата на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Оттам може да бъде изтеглен и формулярът за кандидатстване. Заявките трябва да бъдат получени на имейл fk@mail.orbitel.bg в срок до 20 април.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg