• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Графикът Стоимен Стоилов е сред номинираните за награда “Варна” за култура
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  За престижното отличие са предложени седем творци и шест колектива

  Снимка: Галерия "Кавалет"
  Снимка: Галерия “Кавалет”

  Варненският художник проф. Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, е номиниран за голямата награда „Варна“. Журито за присъждане на престижните отличия в областта на културата е номинирало общо седем творци и шест колектива, като за поредна година няма предложение за награда в категория „Танц“.

  Писателят Николай Маринов Савов е номиниран за издадената му книга с разкази „Любов“, а международната творческа организация „Славянска литературна и артистична академия“ за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

  В сферата на изобразителните изкуства за награда „Варна“ са предложени Георги Йорданов Георгиев за налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис и Саркис Киркор Саркисян за цялостен принос в културния живот и съхраняване историята на Варна.

  Екипът на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” получава номинация за 95-тия юбилеен творчески сезон, реализирал спектакли с високи естетически качества, адекватни на съвременните европейски театрални стандарти и достойни за дълголетната история на културния институт. Награда „Варна“ може да получи и хорът при варненската Държавна опера с диригент Стефан Бояджиев – за участие в рамките на „Опера в летния театър“ – Варна 2015 г. и за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

  В сферата на музиката да бъде отличен женският народен хор „Цветница“ с диригент Атанас Илиев, предлага журито. Певиците са номинирани за популяризирането на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

  Заснемането на документалния филм „Ангъчка“ може да донесе награда „Варна“ на авторския колектив Георги Цветанов Кръстев, Дарин Димчев Сотиров и Цветан Георгиев Кръстев. За приза са предложени и архитектката Ирина Владимирова Рачева – за задълбочено изследване на недвижимите културни ценности на Варна и Икономическият университет с ректор проф. д-р Пламен Илиев, реализирал мащабен проект за реставрация на старата класическа сграда на ВУЗ-а.

  Главният редактор на електронното издание E библиотека „Паметта на българите“ Николай Николов Увалиев и издателят Наско Якимов Димитров, който работи от дълги години за съхраняването и популяризирането на художествена литература, саноминирани в сферата на журналистиката. Номинациите могат да бъдат видени тук.

  4 коментара

  1. ТодоровСМ

   само тази славянска-преводаческа организация ,каква е?

   • георги панайотов

    Целия град псува това безобразие дето скрива напълно римските терми;което е проектирано от Ирина Владимирова Рачева;а вие ще я награждавате от наше име.Айде помислете малко!Може и да е проучвала нещо полезно;обаче е вредна архитектка.Саоръжението пред термите е МНОГО ОПАСНО от конструкторска гледна точка.

  2. Светла

   Поздравления и успех!

  3. Levon Papazyan

   Moля, дайте инфо. Понеже питах и в Библоитеката и в Архива(зад съда),но не бяха чували и на двете места за проучванията на арх. Владимирова. Моля,тъй като съм от Варна но следвам в София, къде мога да ги намеря?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg