• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Търсят се доброволци за археологически разкопки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Находки от крепостта “Кастрици”. Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Проучванията ще се извършват в периода от юни до август

  Доброволци и работници за участие в разкопки на няколко обекта, проучвани от варненските археолози, набира Регионалният исторически музей. Става въпрос за средновековната крепост „Кастрици“ на територията на резиденция „Евксиноград“, царския манастир „Св. Богородица“ в местността Караач теке и раннохристиянските манастири в местностите Джанавара и Боровец край кв. „Аспарухово“. Разкопките ще се извършват в периода от юни до август.

  Крепостта „Кастрици“, която се намира в парка на резиденция „Евксиноград“, се проучва от 2006 г. Разкрити са крепостни стени с кули, улици с площади, верижно разположени сгради и две църкви. Стените на сградите са запазени до височина от 1,8 метра. Намерени са многобройни керамични съдове, монети, накити. Част от крепостта е реставрирана и социализирана. Разкопките се ръководят от директора на РИМ проф. д-р Валентин Плетньов, д-р Мария Манолова, д-р Игор Лазаренко, доц. д-р Преслав Пеев. Осигурява се транспорт от Археологически музей до обекта и обратно.

  В раннохристиянския манастир в местността Джанавара е разкрита уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули. Около нея се разкриват манастирски сгради. През годините на проучване са разкрити гробници, мозайки, архитектурни детайли, мощохранителница с мощите на светец. Разкопките се извършват под ръководството на Александър Минчев и д-р Васил Тенекеджиев.

  От няколко години те проучват и раннохристиянска базилика в местността Боровец, разположена южно от кв. „Аспарухово“, до старото шосе за Бургас. Разкрита е голяма част от голяма раннохристиянска базилика, както и множество мраморни колони, олтарни прегради и др.

  Средновековният царски манастир „Св. Богородица“ в Караач теке е разположен на южния склон на Франгенското плато, непосредствено над кв. „Възраждане“. Проучва се от 1996 г. Разкрити са манастирските сгради, уникален по своя план храм, трапезария, манастирското аязмо. Сградите са запазени до височина от два метра. Според легендата в манастира се е замонашил св. цар Борис-Михаил Покръстител. Ръководители на разкопките са проф. дин Казимир Попконстантинов, проф. д-р Валентин Плетньов и доц. д-р Росина Костова.

  Манастирът в Караач теке. Снимка: Иван Тарлев
  Манастирът в Караач теке. Снимка: Иван Тарлев

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg