• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Евгения Банева за “Панамските документи”: Почти всички политици у нас имат офшорни фирми
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър от предаването "Тази неделя" по бТВ
  Кадър от предаването “Тази сутрин” по бТВ днес

   

  Скандалът около “Панамските документи” в световен мащаб е голям. Интересно защо в България излиза само името на Баневи и още няколко души. Подходът е по български”. Това обяви в предаването “Тази сутрин”, Евгения Банева, която заедно със съпруга си – Николай Банев, имат много фирми у нас. Техните имена бяха първите оповестени от журналистката Алексения Димитрова в “24 часа” като българската следа в “Панамагейт”.

  Според документите в периода 2005-2015 те са били акционери и пълномощници на 10 фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови. Ден преди “Панамските документи” да станат обществено достояние Николай Банев обяви, че ще се кандидатира за президент, издигнат от “Евразийски клуб – България”.

  Според Банева хората в България слабо се интересуват дали Баневи имат офшорни фирми, а искат да разберат дали ще излязат имена на политици и висши чиновници.
  Сигурна съм, че повечето от политиците ни имат офшорни фирми – може да не е лично, а чрез някой тъст, дете и т.н., обяви Банева.

  Вижте запис от предаването »

  Тя обясни още, че семейството й използва фирми в офшорни зони, защото в България е много лесно през Търговския регистър да бъде открадната фирма. На въпроса колко пари имат в офшорните компании тя отговори, че няма нищо против да се разбере сумата, ако бъдат разсекретени всички сметки в офшорните зони.

  Банева не смята, че информацията за офшорните им сметки ще попречи на кандидатурата на Николай Банев за президент, защото до този момент той не е бил в политиката, а е бил бизнесмен. Тя обаче подозира тенденциозна атака чрез “Панамските документи” срещу кандидатурата на съпруга й.

  Баневи

  Относно информацията, че служител на семейството – Георги Календерски, е бил пълномощник на 8 офшорни компании, без да знае за това, Банева каза, че той явно се е уплашил, но всъщност е положил подписа си под нужните документи.

  34-годишният Георги Олегов Календерски от Благоевград, охранител на семейство Баневи, не е знаел, че е бил пълномощник на 8 офшорни фирми, свързани с Евгения и Николай Баневи, съобщи преди дни “24 часа”.

  В международното журналистическо разследване “Документите от Панама” името на Календерски излезе като пълномощник от декември 2010 до октомври 2011 г. на фирми, регистрирани на Сейшелите и в Панама.

  “От вас научавам за това нещо. Иначе следя какво излиза около тази история с “Панамагейт”, но съм учуден, че и аз съм вътре. Ако има някакви пари или имоти, които трябва да се вземат или да отида да си ги нагледам, кажете ми, за да зная как и къде да си ги
  Вече насериозно той обясни, че е работил при Николай Банев от 2009 до 2012 г.

  Започнал от най-ниското стъпало като охранител на имоти на семейството и техните фирми в столицата и по Черноморието. Отговарял за защита на фирмените интереси и фирмената сигурност. Бил в много добри отношения със сем. Баневи след напускането на работата при тях. Напуснал, защото искал да се прибере в родния Благоевград, а и защото заради работата на охранител имал малко време за личен живот.

  “Освен трудовия договор не съм подписвал никакви документи. От вас разбирам, че е посочен и постоянният ми адрес в кв. Струмско в Благоевград. Живея на друго място, но там се водя по лична карта. Ходя от време на време в жилището си, но не съм разбрал и да са получавани някакви служебни писма на този адрес”, допълни Календерски.

  Никога работодателите му не са му казвали, че е станал пълномощник на фирми.

  За останалите няколко души, които също в определени периоди са били пълномощници на офшорките, казва, че са служители на фирмите на Баневи, имало и роднина на семейството.

  Проверявал е в нашите регистри дали случайно на негово име не се води някаква фирма, но такава нямало. “За да проверя пък за регистрация в чужбина, процедурата е много сложна и почти невъзможно да стане”, допълни Календерски.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg