• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Местан учредява партия ДОСТ (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лютви-Местан---учредяване-на-ДОСТ

  Бившият лидер на ДПС Лютви Местан учредява партията “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ, “приятел” от турски). Гости на учредителната конференция са турският посланик у нас и гости от Турция.

  Единствената кандидатура за председател на ДОСТ е на Лютви Местан.

  Седмица преди учредяването Местан и представители на Инициативния комитет посетиха Анкара, където разговаряха с турския премиер Ахмед Давутоглу, съобщиха от пресцентъра на инициативния комитет. Пред Давутоглу Местан промотира формацията си и анализирал събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация ДОСТ. Местан отбелязал и необходимостта от стратегическо партньорство между България и Турция. Подчертал, че ДОСТ ще даде своя принос в това отношение.

  Вижте видеорепортажа на БНТ от събранието

  Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума “мамо” и каква вяра изповядва в Създателя.

  Това заяви лидерът на новата партия Лютви Местан, който бе посрещнат с аплодисменти от учредителите и гостите на учредителната конференция.

  Събитието се провежда при засилени мерки за сигурност в Зала 3 на НДК, същата зала, в която през 2013 г. по време на конференция се разигра екшънът с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

  “Искам преди всичко да ви благодаря за гражданската доблест и смелост днес да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени”, заяви Местан.

  По думите му не само националисти и националпопулисти, но и представители на системни партии от триадата ляво-център-дясно подлагат на безпрецедентна атака либерализма, мултикултурализма и толерантността, сочейки ги за основни виновници за тежката криза, която изживяват Европа и светът заради бежанската вълна и тероризма в лицето на “Ислямска държава”.

  Учредителите на ДОСТ на висок глас се обявявали в защита на либерализма и толерантността, защото алтернативата били авторитарните режими.

  Местан даде заявка, че партията му е нова, либерална, откровено натовска и европейска и ще служи на българските граждани и избирателя.

  “Ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип за единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели”, се зарече лидерът на ДОСТ.

  ДОСТ щяла да бъде също антиолигархична партия. Каузата й била реална демокрация, при която всеки, независимо от социалното си положение и политическите си възгледи, от произхода, вярата и името, да бъде равноправен пред закона и европейския стандарт на живот.

  Турският посланик Сюлейман Гьокче е сред официалните гости на учредителната конференция на партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

  Като “исторически по своята същност форум” бе определена учредителната конференция от председателстващия я Хюсеин Хафъзов.

  Сред гостите са и представители на посолствата на Украйна и Полша. Събитието уважи и олимпийският шампион по вдигане не тежести Наим Сюлейман. В залата са шефовете на изселническите организации и депутати от Турция.

  Пред пълната зала 3 зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието на Фатма Бетюн Сеянкайъ поздрави присъстващите от името на турския премиер Ахмет Давутоглу.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg