• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Първите варненски гробища били в Морската градина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пантеона-и-Спортна-зала-отвисоко

  Малко известен е фактът, че върху голяма част от Морската градина на Варна е било разположено гробище. То е обхващало територията на Природо-научния музей, Пантеона, Двореца на културата и спорта, ВМУ Н.Й.Вапцаров до Шокъровия канал. На мястото, където днес се намира гимназията по туризъм Асен Златаров, са били евангелските или протестантските гробища, там са погребани подводничарите от подводница UB 45. В долната част били френските гробища, където били погребани френски войници участници в Кримската война, починали от холера през 1854 г. В другият край на града били разположени Турските гробища, които започвали от кръстовището на ул. Кракра с ул. Дрин и обхващали района между улиците Тодор Влайков, Кракра и Иван Рилски, а в най-горната част, точно под Колелото, били еврейските гробища.

  В Морската градина били погребани личности като капитан Петко Войвода, Михаил Колони, Иван Владиков, Иван Драсов, Кръстю Мирски, Велико Христов, д-р Анастасия Головина, д-р Ангел Пюскюлиев, капитан I ранг Димитър Добрев и много други, оказали влияние върху Варна и България преди и след Освобождението.

  Гробните места на Михаил Колони, Капитан Петко Войвода и Иван Драсов
  През 1909 г. се заражда идеята за нови гробища на Варна – градът вече е имал самочувствието на курортен град, Морската градина придобивала все по-добър облик и старите варненски гробища вече нямало накъде да се разширяват. Във варненски вестници от 1910 г. се споменава за идея за ново гробище и преместване на тленните останки на погребани в Морската градина хора, с цел паркът да може да се разширява. Новите за тогава гробища до автогарата са отбелязани върху карта на Варна от 1923 г. Те са били проектирани и е започнало изграждането им, но не са били използвани. Направени са били алеи, водоснабдяване и ограда. Първоначалната желязна ограда около гробищата била преместена в Морската градина, а гробищата били оградени с каменен зид.

  Изграждането и преместването на новите гробища се бави през годините заради протести на Митрополията, консулите на Англия и Франция и граждани, които нямат средства за преместването и изграждането на нови паметници. През 1935 г. е извършено първото погребение в новите гробища, но закриването на старите в Морската градина се проточва и много хора продължават да погребват близките си там.

  През годините на мястото на старите варненски гробища в Морската градина са построени ДКС, ВМУ Н. Й. Вапцаров, Природо-научният музей, Пантеонът. Гробните места, които не са преместени, са заринати и унищожени.

  За щастие тленните останки на много от бележитите Българи не са загубени. Те били пренесени в новото гробище. На някои от тях били преместени и паметниците, които са истинско произведение на изкуството. Голяма част от скулптурите и орнаментите върху паметниците били дело на големия скулптур Кирил Шиваров.

  Гробните места на Кръстю Мирски, Иван Владиков и Капитан I ранг Димитър Добрев

  Последния си дом в Старите гробища, както са известни днес тези до автогарата, са намерили едни от най-ярките личности на Варна, а и на България. От Морската градина били пренесени тленните останки на Капитан Петко Войвода, Михаил Колони, Иван Владиков, Иван Драсов, Кръстю Мирски, Велико Христов, д-р Анастасия Головина, д-р Ангел Пюскюлиев, капитан I ранг Димитър Добрев. През годините последният си дом в Старо гробище са намерили и личности като – Митрополит Симеон, Митрополит Йосиф, Митрополит Кирил, арх.Дабко Дабков, арх.Стефан Венедикт Попов, арх.Желязко Богданов, арх.Атанас Несторов, арх.Манол Йорданов, Контраадмирал Иван Вариклечков, полк.Милко Железов, капитан I ранг д-р Георги Пецов, капитан I ранг Неделчо Недев, художникът Георги Велчев и много други борци за свобода, военни, архитекти, лекари, културни дейци, духовници, спортисти и др. оставили трайна следа в историята на България и град Варна.

  Историческата информация и снимките са публикувани на страницата на Обреди Варна във Фейсбук

  2 коментара

  1. опетков

   През 60те помня като разваляха френските военни гробища в Морската градина. Нямаше и помен от други гробове. Нямаше и никаква почит към костите на починалите. И паметника го замъкнаха нанякъде. По същия начин трябваше да постъпим и с братските им могили.

  2. Пешо

   През комунизма ( 1969-70 ) като ученици беше задължително да ходим в морската и да копаем и чистим листата около пантеона. Там ( мисля че беше някъде около ,,розариума,,) един мой съученик, когато копаехме намери метална кутия с документи и железни франкове някъде от 19 век. Учителката, която беше може би беше най-ама най-умната взе франковете а за другото каза, че е боклуци и ги изхвърли. Още ме е яд, че не ги взех (а можех )

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg