• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нов фестивал във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  REFLEJOS DE LA TIERRA,EL BRONCE Y EL SOL JUAN JOSE ESPINOZA - MEXICO - 52X72CM
  REFLEJOS DE LA TIERRA,EL BRONCE Y EL SOL JUAN JOSE ESPINOZA – MEXICO – 52X72CM

   

  Пред погледите на варненци ще бъде изработен най-дългият акварел (10 м) в историята на България, който ще изобрази забележителни сгради във Варна

  Художници от 5 континента и 50 държави, демонстрации, лекции, пленер и майсторски класове – всичко това и още ще видим от 15 юли до 15 август, когато Варна ще бъде домакин на първото издание на Международно триенале на акварела “Watercolor and Spirit”. Организатори са Арт Галерия Le Papillon, фондация “Международно Акварелно Общество – България” и Художествена Галерия “Борис Георгиев”.

  До следващия етап за награждаване и подготовка на изложбата са допуснати 271 творби след селекция от над 350 кандидатстващи автори и техните произведения в първото за България и Варна Международно Триенале на акварела.

  След 15 юли в изложба в емблематичната сграда на Художествена Галерия “Борис Георгиев” – Варна ще могат да се видят произведенията на 201 чуждестранни участници и на 70 български художници. За официалното откриване и награждаване на отличените произведения в Триеналето ще пристигнат участници от Китай, Япония, Хонг Конг, Тайланд, Грузия, Монголия, Швеция, САЩ, Индия, Пакистан, Иран, Италия и много други. Идеята е този фестивал да се превърне в един своеобразен празник на акварелното изкуство с времетраене един месец, наситен с богата програма, състояща се от провеждането на редица различни съпътстващи събития. Предвидено е осъществяването на няколко майсторски класове, пърформанси и презентации на акварелна техници, за които са поканени както известни български акварелисти, така и автори от световна величина от различни части на света – Китай, САЩ, Канада, Хонг Конг, Тайван. Зрителите ще имат уницилния шанс да присъстват на живо и непосредствено да общуват с няколко световно известни акварелиста.

  Liu Yi Ballet 55x75cm
  Liu Yi Ballet 55x75cm

  Специално за събитието от Китай пристига известния художник Лю Уи. Включени са и емблематични имена в акварелното изкуство от България – проф. Кирил Божков, Атанас Мацурев, Красимир Тодоров, Ненко Чанев, Селма Тодорова, Иван Додов – всеки от тях с богата творческа биография и международни отличия. Участие ще вземе и Зе Зе Лаи от Хонг Конг. Планувано е създаването в реално време на най-дългия акварел (10 м) в България с участието на 10 художници едновременно и ще изобразява улица в град Варна.

  Акварелната техници в изобразителното изкуство се радва на небивал разцвет през последните години, в световен мащаб. България няма как да остане встрани от тази тенденция. За една година, през която страната ни е част от най-голямото международно акварелно общество IWS Globe (организация с над 70 клонове в различни страни), е направено изключително много. Картините на български художници участват в най-престижните акварелни форуми в света и са публикувани в каталозите им – Световно Триенале на акварела (Сеул 2015), Lovе Earth (Джакарта 2015), Биенале – Кастра (Словения 2015), Международно Биенале на акварела Шенжен 2015-2016, Международно Биенале на акварела – Тирана 2015, Международно Биенале на акварела – Ню Делхи, в което участваха 13 български художници и най-големият ежегоден акварелен форум Фабриано, в който участват 17 българи през настоящата година. Участието ни във Фокус – Бангладеш, бе отбелязано с две награди. Предстои откриването на едно от най-мащабните Биеналета – в Карачи, Пакистан, на което участник от България ще бъде удостоен с голяма награда, в която се включва и цялостното блестящо представяне на петте български участници. До края на годината сме поканени на световни Биеналета във Ванкувър, Техеран, Хонг Конг, Тайпей, Париж, Белград, Будапеща.

  Факт е и акварелният пленер в Хималаите през ноември 2015, на който четири български художници твориха 14 дни в енергийния център на света. Картините от това пребиваване ще бъдат показани като съпътстващо събитие на Международно Триенале на Акварела – Варна 2016.

  Триеналето на Акварела във Варна е естествен и адекватен отговор на нашата страна, надарена с талантливи творци, на предизвикателствата на традиционалистите в жанра. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишните ни участия, на доверието, с което се ползва по света IWS Bulgaria, а също и на прекрасните възможности, които предлагат град Варна и Художествена галерия “Борис Георгиев”, бяха селектирани 271 участници от 50 страни. Много от тези автори са международно признати майстори на акварела, на чиито имена са наречени определени сериии от световно известни марки художествени материали и пособия. Три от тези марки: Шминке, Фабриано и Даниел Смит, ще спонсорират демонстрациите през първите дни на откриването и ще дадат част от наградите на Триеналето. За наше удовлетворение и българските художници се включиха активно. Като резултат бяха селектирани 70 автори, много от тях известни на широката общественост не само като акварелисти.

  Голяма част от участниците ще посетят Варна за откриването на Триеналето и за демонстрациите от майстори-акварелисти, лекциите и пленерното рисуване през следващите три дни. Чудесно съвпадение е провеждането по същото време на Международния балетен конкурс, който е притегателна сила на много художници от чужбина. Пред погледите на варненци ще бъде изработен най-дългият акварел (10 м) в историята на България – от група майстори на четката, едновременно. Той ще изобрази поредица от забележителни сгради във Варна.

  През време на Триеналето, в галерия Le Papillon, ще се проведат няколко майсторски класове на световно признатия български акварелист, носител на множество международни награди, Атанас Мацурев, който също е участник в изложбата.

  Още пет от най-добрите ни градски галерии оцениха световния форум на акварела, който ще се проведе в страната ни и пожелаха да се включат в пътуваща изложба на картините от Триеналето до март 2017 г. Това са: Художествена Галерия “Асен и Илия Пейкови” – Севлиево, където се намира творчеството на Асен Пейков, създателя на паметници на Леонардо да Винчи на летището в Рим, Художествена Галерия “Димитър Добрович” – Сливен – третата по богатство на фонда си галерия в България, Художествена Галерия Жорж Папазов – Ямбол, Галерията на Съюза на Българските Художници в София “Райко Алексиев”, най-голямата галерия на Балканския полуостров – Галерия “Владимир Димитров – Майстора” в гр. Кюстендил.

  2 коментара

  1. Виктор пичуев .россия.художник сх.рф.

   Можно ли принять участие в фестивале .как это сделать.какие условия участия.

   • Селма Тодорова

    Как художник – уже неть, к съжалению, но можно участвовать в мероприятиях

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg