• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  50 фирми за бързи кредити с 351 незаконни клаузи в договорите си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Pixabay
  ©Pixabay

   

  Срещу пет от фирмите са заведени колективни искове, защото не са се съобразили с препоръките на КЗП

  Комисията за защита на потребителите е извършила преглед на договорите с общи условия на около 50 фирми за бързи кредити. При проверката са установени 351 неравноправни клаузи, като до търговците са изпратени препоръки за отстраняването им.

  Една от установените неравноправни клаузи предвижда заплащане на такси и комисионни за действия, свързани с усвояването и управлението на кредита, на каквито заемодателят няма право по закон. Такива такси, например са при просрочие, за изготвяне на напомнително писмо или нотариална покана и пр.
  Друга от клаузите дава възможност на заемодателя да направи кредита предсрочно изискуем в случай, че потребителят има непогасени задължения по други свои правоотношения с трети лица, макар да е изправна страна по договора за кредит, което е недопустимо.

  Неравноправна е и клаузата, с която при основателно обявявано на заема за предсрочно изискуем, кредиторът изисква всички лихви и такси до края на договора. По закон в подобни случаи търговецът има право да претендира само главницата и дължимите до момента на обявяване на предсрочна изискуемост на заема лихви.

  Друга установена от КЗП неравноправна клауза гласи, че ако датата на падеж съвпада с официален празничен или неработен ден, то за дата на падежа се счита последният работен ден преди почивния. Според Закона за задълженията и договорите, когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден.

  Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира пред ТВ+, че се наблюдава тенденция търговците все по-често да отстраняват доброволно неравноправните клаузи от договорите си с общи условия. В случая по-голямата част от дружествата вече са премахнали тези клаузи или все още текат сроковете да го направят. Срещу пет от фирмите са заведени колективни искове, тъй като не са се съобразили с препоръките на комисията.

  “Когато говорим за бързи кредити, според мен, това е много рискова зона, тъй като потребителите, които прибягват до тях, по-скоро са от уязвими групи. Това са хора с по-лошо материално положение, които имат спешна нужда от пари и понякога ги взимат без да имат много ясна представа как ще ги върнат”, посочи Маргаритов.

  “Създадени са достатъчно ясни механизми, които могат да гарантират поне информираността на потребителя при тегленето на заем от т.нар. “фирми за бързи кредити”. Ако внимателно прочете и се поинтересува какво точно ще трябва да върне за това, което взима, той винаги може да получи такава информация. Този, който му я откаже, е в нарушение”, каза още шефът на КЗП.

  Той апелира към потребителите да сигнализират в комисията, ако почувстват, че при тегленето на заем не са достатъчно информирани или се опитват да ги заблудят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg