• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Осем ветрохода регистрирани за регата Tall Ships 2016
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Varnautre.bg
  ©Varnautre.bg

  Три от тях са най-големия клас А – българският “Калиакра”, руският “Мир” и полският “Погория”

  Осем ветрохода са регистрирани за участие в международната ветроходна регата Tall Ships 2016, която финишира във Варна в дните от 1-ви до 4-ти октомври. Три от тях са най-големия клас А – българският “Калиакра”, руският “Мир” и полският “Погория”, съобщи на пресконференция днес Пол Бишоп – главен съдия на регатата. На събитието присъстваха още Гуин Браун, търговски директор на Sail Training International (STI), Полин Апълби, медиен мениджър и представители на Община Варна.

  Организаторите продължават да водят разговори за участие и на други кораби. Очаква се през октомври във Варна да пристигнат плавателни съдове от 6 държави. На борда на ветроходите ще има екипажи от около 20 различни националности.

  Mаршрутът на регатата ще започне тази година от Констанца, Румъния, след което ще продължи с гонка до Новоросийск в Русия. След това предстои плаване до Сочи откъдето ще стартира и втората гонка с финал във Варна.

  “Събитието е в добри ръце, организацията върви добре. Радваме се, че Варна търси възможност да привлече значителен брой млади хора, които да бъдат част от това събитие и ще работят като доброволци”, каза Гуин Браун.

  Той даде висока оценка за представянето на града през 2010 и 2014 година. “През 2014 г във Варна бе даден старта на Tall Ships, когато градът привлече над 300 000 души, а сега ще посрещне финала на състезанията”, допълни той.

  Подробна информация за подготовката на престижното международно спортно събитие представи Коста Базитов, зам.-кмет на общината. “Заради атентатите в Европа от последните месеци, предвиждаме засилени мерки за сигурност. Над 360 000 лева сме заделили за цялата организация на събитията”, каза той и допълни, че се водят разговори някои от по-малките кораби да останат да зимува в Пристанище Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg