• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ФБР плати на хакери, за да “пробият” iPhone (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  iphone-passcode
  Кадър от видеото

  ФБР плати на професионални хакери, за да му помогнат да отключи айфона на един от терористите, които убиха 14 души в калифорнийския град Сан Бернардино по Коледа. Хакерите открили “теч” в сигурността на устройството и го споделили с ФБР срещу “еднократна фиксирана такса”, предаде Washigton Post.

  Информацията е използвана, за да бъде създаден софтуеър, с който ФБР да разбият 4-цифрената парола на телефона, без да задействат защитата, която би изтрила всички съдържащи се данни в апарата.

  Въпросният iPhone 5c бил собственост на Саид Фарук, който заедно с жена си, Ташфийн Малик, застреляха 14 души, атакувайки коледно фирмено парти в Сан Бернардино миналата година. Атентаторите бяха убити в престрелка с полицията.

  Фарук и жена му. Снимка: Ройтерс

   

  През февруари тази година Apple се противопостави на съдебна заповед, задълваща компанията да напише нова програма за отключване на устройството. ФБР обаче се отказа от случая през март, обявявайки, че успешно са получили достъп до данните в телефона, с помощта на трета страна. Тогава се появи информация, че въпросната “трета страна” може да е израелската фирма за киберсигурност “Cellebrite”, но източници на “Washington Post” я опровергаха.

  Поне един от хората, помогнали на ФБР за пробива е “grey hat” (сива шапка) хакер, съобщава вестникът. Така се наричат хората, които търсят слабости в програмите и продават информацията на правителствени агенции.

  Така наречените “бели шапки” сред хакерите пък докладват подобен тип информация на компании като Applе, за да могат да си оправят “течовете”, докато “черните шапки” се възползват от това за себе си. “сивите шапки” са наречени така, защото заемат етически неутралната “сива” зона между другите две.

  Предстои американското правителство да реши дали да сподели за уязвимостта на iPhone 5c с Apple, които пък казали, че няма да изискат информацията по съдебен ред. Директорът на ФБР обясни, че решението, използвано за отключването на телефона на Фарук работи само за iPhone 5c с операционна система iOS 9, което означава, че не би могло да “кракне” по-новите модели или версии на операционната система на Apple.

  ВИДЕО: Как ФБР хакна iPhone и какво следва оттук нататък за Apple

  Източници: Washington Post, Indipendent Превод: Varnautre.bg 

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg