• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Съседите превземат Северното Черноморие и като работници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Сервитьорите тази година по морето ще са основно румънци, а дупките в здравната система по крайбрежието ще се запълват от македонци. Масажи пък ще ни правят тайландците. Така изглежда картината за сезон 2016 г, пише в. “Монитор”.

  Причината е, че браншът отново е изправен пред проблема с дефицита на кадри, като този път положението е повече от плачевно. Сметките показват, че почти всяко второ място за персонал в хотелите по Северното Черноморие стои празно, защото няма желаещи българи да го заемат. Затова се налага браншът да прибягва до услугите на чужденци. Истински глад за бармани, сервитьори, готвачи, помощници в кухнята, камериерки и рецепционисти има по морето, казват специалистите в бранша. Търсят се спешно и работници по поддръжката, които да стегнат почивната база преди идването на туристите. Още в първите месеци на настоящата година започнаха големите туристически борси, на които се видя, че лятото по родното море ще бъде горещо в прекия и преносния смисъл на думата.

  Затова браншовиците от хотели и ресторанти във Варна и близките курорти Св. Константин и Елена, Златни пясъци и курортните селища като Камчия, Бяла и Шкорпиловци отрано започнаха подготовка за сезона с наемането на достатъчен брой кадри. Досега обаче картината не е кой знае колко позитивна.

  Директорът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов обясни, че всяка година осигуряват по около 3000 работници, но в настоящия момент има над 1500 свободни места за работа в хотели и ресторанти в региона. “Интерес към свободните места в сферата на туризма има. И през тази година обаче подготвените кадри са малко”, твърдят в същото време работодателите. Въпреки това те са вдигнали заплащането, като чистачка стартира с 400 лв. месечно възнаграждение, плюс бонуси и социални придобивки, като ваучери за храна, безплатно настаняване и транспорт. Планираме да открием и детска градина за децата на нашите служители, казаха още работодателите от туристическите комплекси край Варна.

  Най-ниско е заплащането – от 400 до 600 лв., при пикола, хигиенисти и камериерки. Сервитьорите и барманите могат да разчитат на доход между 600-800 лв. Най-скъпоплатени са аниматорите и готвачите, чиито заплати се изравняват с тези на мениджърите и дори ги надхвърлят.

  1 коментар

  1. Потърпевша

   А румънци , македонци и тайландци за 400 лв – 800 лв ли ще дойдат?! Въпроса е риторичен!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg